Čo hovoria o bariérach zákony a čo hovoria kolesá vozíčkarov?

Čo hovoria o bariérach zákony a čo hovoria kolesá vozíčkarov?

Ak ste mamička s kočíkom, senior s podporným vozíčkom, človek so zlomenou nohou alebo imobilná osoba na vozíčku, určite vidíte svet bariér úplne inak ako „bežný“ človek bez spomínaných problémov. Bariérovosť, žiaľ, ešte stále v našej spoločnosti nepatrí do minulosti. Tatiane Šuškovej to potvrdili aj Andrea Madunová a Jozef Blažek z organizácie  Belasý motýľ, ktorých neurodegeneratívne ochorenie pripútalo na vozík.

Čo hovoria o bariérach zákony a čo hovoria kolesá vozíčkarov? I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bezbariérový prístup všetkých verejných priestranstiev a obchodov bol na Slovensku legislatívne nariadený až na začiatku 90. rokov 20. storočia. Dovtedy boli ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie vo výraznej nevýhode. Napriek prijatým zákonom však ani dnes nie je situácia úplne priaznivá. Ako sa cítia ľudia, ktorí sa vďaka bariéram nemôžu dostať tam kam potrebujú? Tatiane Šuškovej odpovedá právnička Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím JUDr. Eva Arnoldová.

Čo hovoria o bariérach zákony a čo hovoria kolesá vozíčkarov? II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bezbariérovosť je nevyhnutnou podmienkou integrácie množstva ľudí so zdravotným problémom do spoločnosti. Je potrebné dosiahnuť stav, kedy budú mať nielen pohybovo znevýhodnení občania rovnaký prístup ku službám štátnej správy ako ostatní, tzn. aby mohli pohodlne nakupovať, večerať v reštauráciách, zúčastňovať sa ľubovoľných kultúrnych podujatí, vychutnať si športové udalosti, využívať všetky služby, absolvovať rôzne výlety, využívať mestskú hromadnú dopravu. Aby sa mohli plnohodnotne zamestnať, socializovať a fungovať ako všetci ostatní.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame