Už aj slovenskí poľnohospodári sa viac zaujímajú o zachytávanie uhlíka v pôde

Už aj slovenskí poľnohospodári sa viac zaujímajú o zachytávanie uhlíka v pôde

Aj na Slovensku sa čoraz viac hovorí o takzvanom regeneratívnom poľnohospodárstve. Viaceré podniky sa oň zaujímajú, niektoré ho už aj vyskúšali. Cieľom je udržateľný systém, ktorý jednak zlepší kvalitu plodín, a na druhej strane je šetrnejší k pôde a životnému prostrediu. Práve pre pôdu je dôležité aj zachytávanie uhlíka v nej. Venujú sa tomu viacerí poľnohospodári a prvým, takzvaným uhlíkovým certifikátom, sa môžu pochváliť v Krakovanoch. Viac už Jana Obrancová.

Klub farmárov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo vzduchu ho priveľa škodí, v pôde je však osožný. Reč je o uhlíku a takzvaných uhlíkových certifikátoch, ktoré môžu farmári získať práve za zadržiavanie uhlíka v pôde. V Česku sa takýto projekt rozbehol už pred pár rokmi, u nás má certifikát zatiaľ len jedno družstvo. V budúcnosti by však mali pribúdať, podpory v tomto smere chystá aj naše ministerstvo. Viac už Jana Obrancová.

Klub farmárov - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zachytávaniu uhlíka v pôde pomáha napríklad aj zníženie alebo úplne skoncovanie s chemickými postrekmi, zníženie mechanického narúčania pôdy napríklad orbou, či vysádzanie medziplodín.

Autor: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame