Družstevná poistovňa alebo peniaze späť farmárom

Družstevná poistovňa alebo peniaze späť farmárom

Škody na úrode na Slovensku a na porastoch sú už bežným javom pre prvovýrobcov. Farmári už dnes bežne počítajú aj s tým, že  prídu prívalové dažde, krupobitie, sucho alebo iná nepredvídateľná situácia. V okolitých krajinách už bežne fungujú rizikové fondy. Prípadne také poistenie pre prvovýrobcov, kde sa vychádza z rizík poveternostných vplyvov. O tom, či sa aj prvovýrobcovia poisťujú a či sa niektoré riziká dajú poistiť sa pýtal Martin Jurčo.

Klub farmárov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každoročne štát prispieva na poistenie úrody na poliach, v sadoch či viniciach. Dotácie na poistné sú však len jednou zložkou takzvaného systému riadenia rizík v poľnohospodárstve. Tou druhou by po vzore niektorých iných krajín mohol byť rizikový fond. Roky sa o ňom rozpráva, v praxi však stále nefunguje. Aj posledný model sa opäť odložil ako úloha pre novú vládu. V zahraničí však tento model majú vyriešený. Je to však dané aj štruktúrou farmárov – sú to zväčša malé podniky s menšou výmerou. Pokračuje Martin Jurčo.

Klub farmárov - II. čast Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Rakúsku majú teda model odškodnenia vymyslený. Teda nie nárazovo štát odškodní, ale prispieva do rizikového fondu. Je to aj tým, že už od konca druhej svetovej vojny sa farmári nespoliehali na štát, ale sami si vytvorili poisťovňu ako družstvo. Prispievajú si tam sami, ale aj štát a príslušný región. Aj si pred desaťročiami poisťovňu tak nazvali - Österreichische Hagelversicherung, teda Rakúska poisťovňa proti krupobitiu.

Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame