Otvorenie pasienkovej sezóny v Podkylave

Otvorenie pasienkovej sezóny v Podkylave

Aj keď dnes na Slovensku už nemáme bačovskú školu, aká bola v Záblatí pri Trenčíne – ešte stále je dosť tých, čo sa zaoberajú pasienkárstvom. Potvrdilo sa to aj tým, čo prišli do Podkylavy na otvorenie pasienkovej sezóny. Charakter krajiny totiž neumožňuje klasické hospodárenie na pôde, ale skôr chod dobytka vo vonkajšom prostredí.

O tom, ako fungujú moderné psy pri pasení zvierat, presnejšie borderská kólia, sa viac Martin Jurčo dozvedel od Vojtecha Moleka - navádzača pastierskych psov.

Otvorenie pasienkovej sezóny v Podkylave I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na otvorení pastierskej sezóny v Podkylave na myjavských kopaniciach. Návštevníci sa mali dozvedieť o rôznych druhoch dobytka. Napríklad čím je typické plemeno charolais, ktoré je na mäso. Iné je jerseyský dobytok. Ten dáva predovšetkým mlieko. Martin Jurčo vám teraz predstaví Martina Bagara. Ako samostatne hospodáriaci roľník začínal zoologickou záhradou a skončil pri chove mliečneho dobytka a dorábaní výrobkov.

Otvorenie pasienkovej sezóny v Podkylave II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď sa tradičným spôsobom u nás už nepasie dobytok – spomínané plemená ako charolais môže byť celoročne na pasienku. Ak budete v Podkylave alebo na myjavských kopaniciach, všimnite si, ako sa udomácnil tento dobytok v našich podmienkach.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame