Sebestačnosť v bravčovom mäse klesá

Sebestačnosť v bravčovom mäse klesá

Bravčové mäso patrí k najobľúbenejším druhom mäsa na Slovensku. Zatiaľ čo Slováci ako spotrebitelia ho vyhľadávajú, z pohľadu Slovákov ako chovateľov a producentov samotnej bravčoviny výrobkov z nej, je to už slabšie. Aj tento rok sa predpokladá ďalší pokles v sebestačnosti v bravčovine. O situácii v sektore chovu ošípaných viac zistila Jana Obrancová.

Sebestačnosť v bravčovom mäse klesá I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počet ošípaných, porazených na slovenských bitúnkoch, bude tento rok opäť nižší. Z toho vyplýva aj zníženie našej sebestačnosti v produkcii bravčoviny. Zo sektoru počuť výzvy, že podporu a pomoc od štátu nepotrebujú len chovatelia zvierat, ale aj spracovatelia ošípaných. Viac k téme zistila Jana Obrancová.

Sebestačnosť v bravčovom mäse klesá II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bravčovina spoza hraníc je na pultoch lacnejšia ako tá slovenská, na druhej strane stav ošípaných sa nezvyšuje, sebestačnosť klesá a podpora spracovania v praxi stále chýba. Aj to sú výzvy, ktoré stoja pred chovateľmi a spracovateľmi do budúcich rokov.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame