Tento týždeň vám ponúkneme staré recepty z Kmeťova. Gurmánske lahôdky z tejto obce v okrese Nové Zámky navarí miestna gazdinka – Milka Dobrotinová. Rozprával sa s ňou Miroslav Würfl.
Čerešňová omáčka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
čerešne – čerstvé alebo zavárané
celú škoricu
klinčeky
kúsok masla
mlieko
hladkú múku
soľ
cukor
a šľahačkovú smotanu
POSTUP:
Najskôr si dáme do vody variť čerešne spolu s kúskami celej škorice aj s klinčekmi. V druhom kastróliku si spravíme bledú zásmažku s múkou a s maslom. Zásmažku zalejeme mliekom – a túto zmes vlejeme k čerešniam. Ešte prilejeme toľko mlieka, koľko chceme omáčky. Všetko spolu pomiešame, chvíľu povaríme - a čerešňová omáčka je hotová. Na zjemnenie chuti môžeme do nej pridať aj šľahačkovú smotanu. Podávame s čerstvým chlebíkom...
Zajtra si pripravíme kmeťovské pupáčky.