Tento týždeň varíme z hlivy, sme zvedaví ako vám budú chutiť lazane s hlivou a so syrom. Lazane sa totiž stávajú obľúbenou špecialitou. V našej rozhlasovej kuchyni je s nami opäť odborníčka na školské stravovanie a autorka mnohých kuchárskych kníh Daša Ostertágová a Beáta Repíková.
Lazane s hlivou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme
300 g trsu hlivy, 200 g šampiňónov, 150 g brokolice, 1 väčšia cibuľa, 20 g masla, 150 g tvrdého syra, 100 g údeného tofu syra, 1 balíček lazaní, podľa chuti, mleté čierne korenie, rascu, štipku mletého zázvoru, soľ, podľa potreby olivový olej, maslo na vymastenie formy a 2 polievkové lyžice strúhanky na vysypanie formy
Ako na to
Na masle speníme očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme, očistené, pod tečúcou vodou umyté a na drobné kúsky pokrájané huby, pomiešame a za občasného miešania podusíme. Potom pridáme rascu, soľ, mleté čierne korenie, zázvor, opäť pomiešame, podusíme a pridáme dôkladne pod tečúcou vodou očistené malé ružičky brokolice a všetko spolu za občasného miešania udusíme do mäkka. Napokon primiešame nastrúhané tofu a postrúhaný tvrdý syr. Nakoniec si pripravíme zapekací plech s vyšším okrajom, ktorý vytrieme olejom a vysypeme strúhankou. Na dno plechu položíme hlivovú masu, ktorú prekryjeme lazaňou, na ktorú zase rozotrieme hlivovú masu , prekryjeme lazaňmi, opakujeme a končíme hlivovou zmesou, ktorú ešte pred vložením do rúry posypeme postrúhaným syrom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi pol hodiny. Podávame s lečo šalátom.
Dobrá rada: brokolicu pred varením necháme aspoň 20 minút v slanej vode, aby z nej vyplával hmyz.