Stévia je rastlina, ktorá je 300-krát sladšia než cukor, avšak bez kalórií. Má uplatnenie v potravinárskom priemysle ako sladidlo a je výborným pomocníkom aj pre diabetikov. Aj cukrári v SOŠ gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave po nej siahajú. V ich diabetických brožúrkach nájdeme aj diabeticko-bezlaktozové tiramisu, ktoré teraz pripraví Beáta Repíková s úspešným študentom – cukrárom Adamom Kožákom.
Tiramisu pre diabetikov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme :
piškóty bezlepkové
bezlepková múka, 200 g
prášková stévia, 40 g
vajcia 6 ks
na krém
dlhé piškóty, 200 g
vajcia 3 ks
mascarpone bezlepkové 250 g
Stévia prášková 50 g
likér 0,5 dl
Espresso 250 ml
kakao 40 g
Postup:
Rozdelíme bielky a žĺtky, bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so stéviou a primiešame do bielkov, pridáme preosiatu bezlepkovú múku a vymiešame hmotu, ktorú potom striekame cez vrecúško do tvaru piškót.
Krém:
Oddelíme vajcia na bielky a žĺtky, rozšľaháme bielka a 25g cukru do tuhého snehu,
v samotnej miske rozšľaháme žĺtky s 25 g cukru až do peny a pridáme mascarpone krém ktorý zamiešame ručne!!! Na záver pridáme tuhý sneh z bielkov.
Dokončenie:
Zmiešame v miske silné espresso, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru, pridáme likér,
ponorte každú piškótu v kávovej zmesi likéru a dajte do misky. Vytvorte jednu vrstvu,
pridajte polovicu krémovej zmesi a poukladájte ďaľší rad piškót namočených v káve a v likéri. Ozdobíte kakaom a nechájte vychladnúť v chladničke 4 hodiny.