Miroslava Lenka, ktorý nielen vynikajúco varí, ale snaží sa pripravovať najmä jedlá, ktoré majú benefity aj pre zdravie oslovila Janka Bleyová.
Tekvicové rizoto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na 6 porcií tekvicového rizota potrebujeme:
400 g ryže arborio
1 stredne veľkú cibuľu
1 strúčik cesnaku
olivový olej
2 dcl bieleho suchého vína
1 l zeleninového vývaru
150 g parmezánu
100 g masla
1 tekvica hokkaido
rozmarín
tymián
soľ a korenie na dochutenie
Recept:
Postup prípravy tohto zdravého jedla nie je komplikovaný:
Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Na panvici rozpálime olivový olej a tretinu tekvice restujeme asi 5 minút, pridáme soľ, trošku mletého korenia, rozmarín a tymián. Orestovanú chrumkavú tekvicu stiahneme z ohňa. Zvyšok tekvice s 1 strúčikom cesnaku necháme rozvariť a rozmixujeme ju na kašu. Na olivovom oleji potom orestujeme najemno nasekanú cibuľu, pridáme ryžu a krátko restujeme na prudkom ohni. Podlejeme suchým vínom, oheň stiahneme na mierny, posolíme. Ryžu začneme podlievať vývarom a pridáme rozmixovanú tekvicu. Keď je ryža uvarená, posypeme ju parmezánom, pridáme maslo, orestovanú tekvicu a premiešame. Na ozdobu môžeme použiť aj na sucho opražené tekvicové semiačka.