Polievka z kyslej ďatelinky

Polievka z kyslej ďatelinky

Súčasťou dnešnej polievky je aj údená slaninka, no nie je to povinné. Ak chcete, polievka s kyslou ďatelinkou môže byť aj pôstna a teda vhodná na popolcovú stredu. S etnologičkou Zorou Mintalovou Zubercovou hovorí Michal Herceg. 

Polievka z kyslej ďatelinky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na dnešnú polievku potrebujeme: 3-4 hrste kyslej ďatelinky nazbieranej v hore, 1 l vody, 0,25 l kyslého mlieka, údenú slaninku, hladkú múku a na dochutenie štipku soli alebo cukru. Do osolenej vody prilejeme kyslé mlieko a necháme to prevrieť. Pokrájanú slaninku si upražíme na drobné kúsky, pridáme hladkú múku, trochu to popražíme a miešajúc zalejeme vodou. Zápražku potom vlejeme do polievky a necháme zovrieť. Umytú a pokrájanú kyslú ďatelinku hodíme do polievky a necháme prevrieť. Podľa potreby dosolíme alebo prisladíme. Ak sa vám nepodarí natrafiť na kyslú ďatelinku, môžete použiť lúčny alebo záhradný šťaveľ. Postup je ten istý, no keďže šťaveľ je hrubší, treba ho v polievke trochu povariť.

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame