Dnes nám profesionálna kuchárka Ivana Havelová z Komárna spolu s Michalom Hercegom ponúkne jedlo vhodné na veľkonočný nedeľný obed. Prinášame ho v niekoľkodňovom predstihu, aby ste si ho v prípade záujmu mohli pripraviť už počas blížiacich sa sviatkov.
Veľkonočný nedeľný obed Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:- pekná jahňacinka
- veľa cesnaku
- bobkový list
- borievky
- hnedé celé korenie
- čierne korenie
- rasca
- cibuľa
- bravčová masť
Na knedle:
- toastový chlieb alebo rožky
- vajíčko
- muškátový orech
- maslo
- cibuľa
- petržlenová vňať
- soľ
Jahňacinu si namarinujeme so spomínanými koreniami, roztlačeným korením, s bravčovou masťou a soľou. Týmto všetkým jahniatko potrieme. Pri marinovaní môžeme vkladať čerstvé tymianové listy - tie môžeme ponechať aj pri pečení. V marináde jahňa necháme celú noc alebo aj dva dni. Ráno dáme mäso na plech, trochu podlejeme vodou, zakryjeme alobalom a pečieme pri 180-200 stupňoch. Dusíme 2-3 hodinky podľa potreby. Popri tom podlievame, otáčame a sledujeme. A takto pripravujeme knedle. Toastový chlieb alebo rožky nakrájame na kocky. Aby boli chrumkavejšie, môžeme ich opiecť v rúre. Cibuľku nakrájame na malé kocky. Vložíme na panvicu s maslom. Opražíme, pridáme petržlenovú vňať a mlieko. Odstavíme. Do pokrájaných opražených žemlí nalejeme túto zmes, pridáme vajíčko a nastrúhaný muškátový orech. V prípade potreby sa môže pridať trochu mlieka. Všetko premiešame.
Obsah vkladáme do vymastených šálok posypaných strúhankou a varíme zakryté vo vodnom kúpeli 20-25 minút. Druhou možnosťou je obsah vložiť do priesvitnej fólie, urobíme si kôpku, zrolujeme fóliu, zatiahneme a z druhej strany zafixujeme, aby tam nebol vzduch. Valčeky približne veľkosti a hrúbky rožka vkladáme do vriacej vody a varíme spomínaných 20-25 minút. Po vybratí prudko schladíme vo vode. Vytiahneme a necháme vychladnúť. Žemľové knedle podávame s pečenou jahňacinkou.
Autor: Michal Herceg, Foto: myslovakia.sk