Po celý tento týždeň sme jedlo pripravovali s mladou foodblogerkou Lenkou Zelenayovou. Ponúkla nám viacero ľahkých, na prípravu nenáročných jedál a viaceré z nich mali pôvod v talianskej kuchyni. Páči sa jej, že sa vyvíjala po celé stáročia, bola pod vplyvom gréckej, arabskej, etruskej aj židovskej kuchyne a vyprofilovala sa ako jedinečná a inšpirujúca kuchyňa pre celú Európu. Talianska kuchyňa ju inšpirovala aj pri výbere receptu so sladkou chuťou práve na nedeľné ráno. Recept prezradila Hane Michalčíkovej.
Malinová Panna cotta Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 350 ml smotany na šľahanie
- 50 ml mlieka
- 1,5 lyžičky agar agar (môžete nahradiť aj práškovou želatínou – v pomere 1:1, teda 1,5 lyžičky želatíny)
- 3 lyžičky domáceho vanilkového cukru
- 2 lyžičky agáve alebo medu
- 200 g mrazených malín
- 2 lyžice cukru
- ½ lyžičky agaru
- 100 ml vody
Na ozdobu:
Čerstvé maliny a čerstvá mäta
Postup je nasledovný:
Agarový prášok nasypeme do mlieka a necháme v menšom hrnci 10-15 minút napučať. Do druhého hrnca nalejeme smotanu, prisypeme vanilkový cukor a po napučaní agaru, pridáme aj mlieko s napučaným agarom a dáme variť. Privedieme k varu a od bodu varu varme asi 4 minúty a odstavíme. Do mierne vychladnutej Panna cotty primiešame agáve/med, čím ju jemne dochutíme a môžeme ju nalievať do pripravených pohárov. Dáme schladiť do chladničky aspoň na pár hodín, najlepšie celú noc. Malinovú vrstvu pripravíme podobným spôsobom. Do vody prisypeme agar agar a necháme ho napučať asi 10-15 minút. Do druhého hrnca nasypeme cukor a necháme skaramelizovať. V momente keď je cukor rozpustený a začne hnednúť ,prisypeme maliny a miešame až kým sa cukor nerozpustí a maliny jemne nerozvaria. Potom pridáme napučaný agar agar s vodou a varíme tiež asi 3-4 minúty. Ešte teplý nalievame na pripravenú Panna cottovú vrstvu. Dáme zachladiť aspoň na 2-3 hodiny a potom ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.