Niekde ich volajú nohy, inde štricle a najčastejšie ich voláme záviny. Na Slovensku sú populárne takmer všade, piekli ich s úspechom už naše prababky a chutia aj dnes našim deťom a vnúčatám. Na pohľad pripravené z obyčajného kysnutého cesta, lenže urobiť ho tak, aby bolo krásne vypečené a vláčne - to už je majstrovstvo každej kuchárky. Má ho aj Anna Danielová, ktorej sa pýtala Hana Michalčíková.
Dunajskostredský sladký závin Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dnešný recept - Dunajskostredský sladký závin, ktorý pripravila Anna Danielová z Dunajskej Stredy budeme potrebovať: 60 dg hladkej múky, 4 žĺtka, jeden a pol decilitra oleja, 8 kávových lyžičiek cukru. Na kvások: jedno droždie a trochu mlieka. Keď kvások vykysne, pridáme ho do cesta a dobre vypracujeme. Necháme vykysnúť na teplom mieste a potom rozkrájame na 6 bochníkov. Tie vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, naplníme rôznymi plnkami, stočíme a takto pripravíme 6 nôh - závinov, ktoré uložíme na plech. Potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 stupňoch asi pol hodinu. Po dopečení záviny potrieme studenou vodou, v ktorej sme rozmiešali trochu cukru. Zabalíme do utierky, aby zmäkli.