Cukinový koláč s karamelizovanou cibuľkou

Cukinový koláč s karamelizovanou cibuľkou

Janka Trebulová je spoluautorkou kuchárskych receptov pre pacientov s onkologickým ochorením zažívacieho traktu a na Strednej zdravotníckej škole Strečnianska v Bratislave, ale učí aj budúcich absolventov odboru asistent výživy. Túto odborníčku, ktorá je zárukou, že budeme pripravovať jedlá prospešné zdraviu, odlovila Janka Bleyová.

Cukinový koláč s karamelizovanou cibuľkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príprava:

Na prípravu cesta potrebujeme:

  • 1 a štvrť šálky pšenovej múky
  • tretinu šálky vlažnej vody
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • soľ

Na plnku:

  • 1 nastrúhanú cukinu
  • 2 cibule nakrájané na kolieska
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 vajíčka, šálku mlieka
  • pol šálky nastrúhaného parmezánu
  • polievkovú lyžicu trstinového cukru
  • lyžicu a pol pšenovej múky
  • polievkovú lyžicu olivového oleja
  • sušené oregáno
  • mleté čierne korenie
  • soľ


Postup:
 
Rúru si dáme predhriať na 200 stupňov. Vyložíme menší hlboký plech papierom na pečenie a dáme bokom. Múku si zmiešame so soľou a ostatnými surovinami v miske. Vznikne nám síce drobivé cesto, ale nebojte.

Cesto si vysypeme na plech a rukami popritláčame na celú plochu plechu (cesto by malo byť už pekne spojené). Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme predpiecť na 10-12 minút. Potom ho vytiahneme a necháme chladnúť.

Plnka:

Na rozohriatom olivovom oleji si opečieme cibuľu spolu s trstinovým cukrom do zlatista. Potom cibuľu rozprestrieme po pšenovom základe. Na cibuľu následne poukladáme na tenké plátky nastrúhanú cukinu. V miske si rozšľaháme vajcia spolu s mliekom.

Potom pridáme nastrúhaný parmezán, múku, roztlačený cesnak, soľ a nakoniec dochutíme koreninami. Túto zmes  vylejeme na cibuľu a cukinu a dáme zapiecť na 30-35 minút, alebo kým nie je vrch pekne zlatistý.

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame