Janka Trebulová je spoluautorkou kuchárskych receptov pre pacientov s onkologickým ochorením zažívacieho traktu a na Strednej zdravotníckej škole Strečnianska v Bratislave, ale učí aj budúcich absolventov odboru asistent výživy. Túto odborníčku, ktorá je zárukou, že budeme pripravovať jedlá prospešné zdraviu, odlovila Janka Bleyová.
Cukinový koláč s karamelizovanou cibuľkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Príprava:
Na prípravu cesta potrebujeme:
- 1 a štvrť šálky pšenovej múky
- tretinu šálky vlažnej vody
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- soľ
Na plnku:
- 1 nastrúhanú cukinu
- 2 cibule nakrájané na kolieska
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 vajíčka, šálku mlieka
- pol šálky nastrúhaného parmezánu
- polievkovú lyžicu trstinového cukru
- lyžicu a pol pšenovej múky
- polievkovú lyžicu olivového oleja
- sušené oregáno
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Rúru si dáme predhriať na 200 stupňov. Vyložíme menší hlboký plech papierom na pečenie a dáme bokom. Múku si zmiešame so soľou a ostatnými surovinami v miske. Vznikne nám síce drobivé cesto, ale nebojte.
Cesto si vysypeme na plech a rukami popritláčame na celú plochu plechu (cesto by malo byť už pekne spojené). Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme predpiecť na 10-12 minút. Potom ho vytiahneme a necháme chladnúť.
Plnka:
Na rozohriatom olivovom oleji si opečieme cibuľu spolu s trstinovým cukrom do zlatista. Potom cibuľu rozprestrieme po pšenovom základe. Na cibuľu následne poukladáme na tenké plátky nastrúhanú cukinu. V miske si rozšľaháme vajcia spolu s mliekom.
Potom pridáme nastrúhaný parmezán, múku, roztlačený cesnak, soľ a nakoniec dochutíme koreninami. Túto zmes vylejeme na cibuľu a cukinu a dáme zapiecť na 30-35 minút, alebo kým nie je vrch pekne zlatistý.