Nutričná poradkyňa a zároveň pedagogička na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave, Janka Trebulová nám nielenže tento týždeň ponúka „neošúchané recepty“, ale každý z nich má navyše pridanú hodnotu. Zjednodušene povedané, máme možnosť dozvedieť sa od odborníčky, čo v tej - ktorej surovine, prospieva nášmu zdraviu. Ale to už odovzdávam slovo Janke Bleyovej...
Cheescake bez výčitiek Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Na osem porcií „Cheescaku bez výčitiek“ potrebujete:
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- 2 banány
- 2 tvarohy
- 1 kyslú smotanu
- 1 lučinu
- 1 vajíčko
- čerstvé prípadne mrazené jahody alebo lesné ovocie
- polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
- vanilkový extrakt
- med (stéviu) podľa chuti
- štipku soli
POSTUP:
Pomelieme ovsené vločky. Premiešame s kokosom, roztlačeným banánom a medom (či stéviou). Túto hmotu dáme do okrúhlej formy na pečenie a pečieme pri 170°C asi 15 minút.
Zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, lučinu, vajíčko, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt a ochutíme podľa potreby medom (stéviou). Pridáme aj štipku soli.
Pridáme do formy na už predpečený korpus a pečieme 30 až 40 minút pri tej istej teplote. Rozmixujme ovocie a nalejeme na už vychladnutú formu. Necháme chvíľu v chlade a podávame, ideálne s čerstvými jahodami či iným bobuľovitým ovocím.