Tento týždeň vám ponúkneme recepty z kuchyne majiteľky odevnej firmy Viery Beniakovej. Miroslavovi Würflovi najprv prezradila, že aj u nich v rodine je polievka základ alebo „grunt“ - tak ako to tvrdili už naši predkovia. Preto si dnes pripravíme ľahkú a zdravú jarnú polievku a začneme základnými surovinami.
Jarná polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny
- mrkvu
- cibuľku
- petržlen
- zeler
- olivový olej
- 1 vajce
- múku
- sezamové semiačka do halušiek
- na dochutenie trochu soli a rasce
POSTUP :
Na oleji opražíme mrkvu, keď nám pustí farbu, pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, opražíme a zalejeme vodou. Pridáme jarný hrášok, krátko povaríme, zelenina bude uvarená tak akurát, ako Vám chutí.
Dochutíme soľou a rascou, medzi prsty, prípadne ak máte v rodine niekoho chorého tak cesnakom, aby sme aj trochu liečili, ten ale až po odstavení polievky z ohňa.
Odporúčam aj domáce halušky, ktoré ozdobíme pažítkou alebo petržlenom. Domáce halušky hravo spraví i dieťa, lebo sa formou hry učí variť.
Rozšľaháme jedno vajce a postupne pridávame múku, polohrubú alebo hrubú, pridáme štipku soli a ak máte, tak semiačka, sezamové alebo slnečnicové alebo nasekanú pažítku, aby mali halušky farbu.
No a ešte ako ich nahádzať do polievky, tak ako máte cesto v tanieri si ho presuniete vidličkou na kraj, namočíte vidličku do horúcej polievky a postupne odkrajujete cesto vo veľkosti želaných halušiek, snažte sa aby boli približne rovnaké.
Keď skončíte, polievka je hotová, keďže máte var stále tak, aby polievka vrela. Ak máte obavy, či je to hotové, tak zistíte, že áno, keď všetky halušky vyplávajú na povrch...
Výbornú chuť polievky robí najmä hrášok a domáce halušky. Variácií je milión, podľa surovín, ktoré máte doma. Nebojte sa toho, skúšajte každý raz je chuť iná.
Veľa šťastia a dobrú chuť!