Mnohí sa dnes učia variť bez lepku, bez cukru, bez živočíšneho mlieka, ba aj bez vaječného bielka. Keď sa pridá k piatim diétam aj histamínová intolerancia potom si človek musí poradiť a variť, piecť, dusiť len z niekoľkých surovín. Michaela Makovínyová má spomínanú skúsenosť, liečila sa jedlom a receptúry ktoré si pripravila ponúkla aj nám do kulinária. S Beátou Repíkovou dnes budú piecť zeleninový koláč, Michaela Makovínyový vysvetlí, prečo ide o zaujímavý recept.
Zeleninový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 300 g cícerovej múky
- 1 stredne veľká brokolica rozdelená na malé ružičky
- 3 červené cibuľky nakrájané na väčšie kocky
- 250 g cherry paradajok
- 8 strúčikov neošúpaného cesnaku
- 2 ČL hydinového korenia v BIO kvalite
- morská soľ podľa chuti - voliteľné
- Pol litra vody
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech si vyložíme papierom na pečenie. Brokolicu, cibuľu nakrájanú na kocky, paradajky prekrojené na polovicu polož na plech spolu s neošúpaným cesnakom a restuj v rúre 10 minút. Zatiaľ si do mixéra nalejeme vodu, k vode pridáme cícerovú múku, hydinové korenie a morskú soľ. Orestovanú zeleninu vyberieme z rúry, cesnak si ošúpeme a dáme k surovinám do mixéra, suroviny mixujeme pokiaľ nevznikne hladké cesto. Ostatnú zeleninu si z plechu preložíme do misky a vzniknuté cesto vylejeme na zeleninu a poriadne premiešame. Okrúhly plech alebo okrúhlu keramickú misu na pečenie si vyložíme papierom na pečenie a zmes vylejeme do formy a pečieme 30-35 minút na 180°C. Zeleninový koláč necháme úplne vychladnúť a môžeme podávať. Odporúčam so šalátom z listovej zeleniny a dvomi strúčikmi cesnaku.
V utorok si uvaríme Šošovicové cestoviny s avokádom.