Bez zákusku, či koláčika si nedeľu len sotva vieme predstaviť. Popri vôni mäsa sa v kuchyni musí miešať aj sladká vôňa cukru, či lekváru. Nemusí chýbať na vašom stole ani dnes, stačí sa rozhodnúť a skúsiť piecť podľa receptu Nely Hókovej z Kostolian pod Tribečom, ktorá na dnes vybrala netradičný koláč s trochu tradičným názvom. Ale nedajte sa pomýliť - vyprážať nebudeme. Sľubuje Hana Michalčíková , ktorá si s Nelou Hókovou recept odskúšala.
Kreple Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jeden kilogram polohrubej múky
- jedno vajce
- 3 kopcom naplnené lyžice kryštálového cukru
- soľ
- pol kilogramu oškvarkov
- dve polievkové lyžice masti
- 10dkg droždia
- 6 dcl mlieka
Postup:
Urobíme si kvások: z jeden a pol deci vlažného mlieka, droždia a čajovej lyžičky cukru. Do múky dáme vykysnutý kvások a ostatné ingrediencie, zamiesime cesto, necháme ho trochu podkysnúť a rozgúľame do štvorca, hrúbka asi jeden centimeter. Polovicu oškvarkov natrieme na polovicu štvorca cesta, cesto preložíme, a ešte raz to zopakujeme. Potom rozvaľkáme do štvorca o hrúbke jeden centimeter, pokrájame na štvorce, ktoré vo všetkých rohoch narežeme. Do stredu štvorca dáme kôpku slivkového lekváru a narezané časti z dvoch rohov obtočíme okolo slivkového lekváru. To urobíme zo všetkých štyroch strán. Lekvár nám zostane v strede a cesto bude dokola. Uložíme na plech vyložený papierom , vložíme do vyhriatej rúry 190-200 stupňov a upečieme do ružova. Po upečení posypeme práškovým cukrom.