Dnes budeme variť z bravčovej krkovičky. Ide o jedno z najobľúbenejších a najpoužívanejších druhov a nachádza sa na hornej strane chrbta od hlavy až po chrbtovú časť. Nadväzuje na bravčové karé a tento druh bravčového mäsa je charakteristický prerastením, nie však mastným mäsom. Obsahuje vnútrosvalový tuk a predáva sa buď s kosťou alebo bez kosti. Vhodné je na pečenie vcelku, ale aj grilovanie, údenie a na steaky. Určite už väčšina z vás, ktorí nás počúvate, vie, o aké mäso ide, ak nie, počúvajte ďalej a dozviete sa recept, ktorý Katarína Anna Gašparíková z Klátovej Novej Vsi, v okrese Partizánske, prezradila Hane Michalčíkovej.
Farmárska krkovička na pive Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 400 g krkovičky s kosťou
- jednu lyžicu korenia/ľubovoľného
- dve lyžice oleja
- dva kusy cibule
- 200 ml svetlého piva
- 50 ml vývaru alebo teplej vody
- jednu lyžicu masti
Postup:
Krkovičku si nakrájame na plátky, mäso pokvapkáme olejom a posypeme korením. Necháme odležať 24 hodín v chladničke, teda ho vlastne marinujeme. Potom plátky na panvici opečieme z oboch strán a do pekáča dáme masť, nakrájanú cibuľu, mäso a zasypeme krúžkami, ktoré sme si pripravili z druhej cibule. Potom podlejeme pivom, prikryjeme alobalom a pečieme asi jednu hodinu na 220 stupňov. Potom odokryjeme a dopečieme. Môžeme podávať s ryžou alebo varenými zemiakmi. Zajtra si pripravíme Zemiakovo-kapustový šalát ako prílohu k mäsu.