Moravské koláče

Moravské koláče

Dominika Borchová z Krušoviec sa venuje pečeniu chleba a koláčov. Využíva pritom kváskovanie. Čo si upečieme dnes? Povie Michal Herceg.

Moravské koláče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

Štartér:

  • 200g lievito madre (materský kvások)
  • 100g hladká múka
  • 100g voda


Cesto:

  • 300g hladká múka
  • 150g polohrubá múka
  • 180g kryštálový cukor
  • 200g vlažné mlieko
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtky
  • 100g bravčová masť
  • štipka soli
  • citrónová kôra


Tvarohová náplň:

  • 2 tučné hrudkovité tvarohy
  • 4 PL kryštálový cukor
  • citrónová kôra
  • vanilkový cukor
  • 3 vajcia
  • slivkový lekvár


Mrvenička:

  • 40g maslo
  • 25g hladká múka
  • 25g polohrubá múka
  • 50g práškový cukor


Postup:

Pripravíme si štartér, ktorý necháme nakysnúť 9-12 hodín.
Potom zmiešame s ostatnými surovinami a vymiesime vláčne cesto, miesime dostatočne dlho, v kuchynskom robote 10-15min. Suroviny musia mať izbovú teplotu. Mlieko môže byť vlažné. Cesto necháme nakysnúť, kým zdvojnásobí objem. Potom si cesto rozdelíme na cca 20 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme do tvaru guľky a dáme na plech dostatočne ďaleko od seba ak nechce kysnúť približne 2 hodiny. Pripravime si tvarohovú plnku. Guľky posypeme múkou a vytláčame pohárom jamky, ktoré potrieme bielkom. Do jamiek dáme tvarohovú plnku a navrch slivkový lekvár. Posypeme mrveničkou a pečieme na 180 stupňov cca 15 min.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame