Dominika Borchová z Krušoviec sa venuje pečeniu chleba a koláčov. Využíva pritom kváskovanie. Čo si upečieme dnes? Povie Michal Herceg.
Moravské koláče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Štartér:
- 200g lievito madre (materský kvások)
- 100g hladká múka
- 100g voda
Cesto:
- 300g hladká múka
- 150g polohrubá múka
- 180g kryštálový cukor
- 200g vlažné mlieko
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- 100g bravčová masť
- štipka soli
- citrónová kôra
Tvarohová náplň:
- 2 tučné hrudkovité tvarohy
- 4 PL kryštálový cukor
- citrónová kôra
- vanilkový cukor
- 3 vajcia
- slivkový lekvár
Mrvenička:
- 40g maslo
- 25g hladká múka
- 25g polohrubá múka
- 50g práškový cukor
Postup:
Pripravíme si štartér, ktorý necháme nakysnúť 9-12 hodín.
Potom zmiešame s ostatnými surovinami a vymiesime vláčne cesto, miesime dostatočne dlho, v kuchynskom robote 10-15min. Suroviny musia mať izbovú teplotu. Mlieko môže byť vlažné. Cesto necháme nakysnúť, kým zdvojnásobí objem. Potom si cesto rozdelíme na cca 20 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme do tvaru guľky a dáme na plech dostatočne ďaleko od seba ak nechce kysnúť približne 2 hodiny. Pripravime si tvarohovú plnku. Guľky posypeme múkou a vytláčame pohárom jamky, ktoré potrieme bielkom. Do jamiek dáme tvarohovú plnku a navrch slivkový lekvár. Posypeme mrveničkou a pečieme na 180 stupňov cca 15 min.