Treska na masle a placky z maslovej tekvice

Treska  na masle a placky z maslovej tekvice

Tradičné suroviny, ale netradičná príprava  jedál  - aj takú podobu majú recepty Janky Trebulovej, výživovej poradkyne, s ktorou v kuchyni rada varí i experimentuje moja kolegyňa Janka Bleyová.

Treska na masle a placky z maslovej tekvice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Suroviny:

  • 100 gramov  tresky alebo filetu
  • päť šálok nastrúhanej  maslovej  tekvice
  • dve tretiny šálky špaldovej  celozrnnej  múky
  • tri - štyri vajíčka
  • dve  veľké hrste čerstvej  bazalky
  • soľ podľa chuti

Aký je postup?

Tresku, alebo filet ochutíme korením - podľa chuti a pripravíme na pare. Do hrnca dáme vodu asi 2 cm od dna, položíme do neho sito na naparovanie, naň uložíme tresku, prikryjeme a necháme pariť aspoň 20 minút. V miske zmiešame nastrúhanú tekvicu, špaldovú múku, vajcia, nasekanú čerstvú bazalku a soľ (môžeme pridať aj čierne korenie a rozpučený cesnak). Na panvici rozohrejeme olivový olej a tvoríme menšie placky. Z každej strany opečieme 2-3 minúty dozlatista. Podávame s treskou, bielym jogurtom a čerstvou bazalkou.

Zopár užitočných informácií o užitočnej tekvici

Tekvica s oranžovou dužinou dostala prezývku maslová, pretože po uvarení či upečení sa rozplýva na jazyku a má lahodnú orieškovú dochuť. Dužina je bohatá na minerály, vitamíny a vlákninu. Maslová tekvica má v kuchyni široké využitie, môžete ju dusiť, piecť, uvariť z nej polievku, rozmixovať ju na pyré, upiecť chlebík, koláče i mafiny.

Maslová tekvica je bohatá na betakarotén, vitamín C, ale aj draslík. Betakarotén je silný antioxidant, ktorý sa stará o zdravie pokožky, dobrý zrak a silný imunitný systém. Dostatočný príjem vo vyššom veku podporuje pamäť i celkovú činnosť mozgu, dokonca chráni pred úbytkom kostnej hmoty – osteoporózou. V tele sa premieňa na vitamín A. Vitamín C tvorí až 80 percent dennej spotreby všetkých vitamínov. Ľudský organizmus si ho nedokáže vyrobiť, preto ho treba denne dopĺňať. Posilňuje imunitný systém a zlepšuje odolnosť proti rôznym chorobám, ako sú infekcie, virózy a ochorenia dýchacích ciest, čo je veľmi vhodné práve v tomto jesennom sychravom období.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame