Morčacie karí s cuketou

Morčacie karí s cuketou

Hovorí sa koľko ľudí, toľko chutí. A je to tak. Neexistuje totiž  jedlo, ktoré by rovnako chutilo všetkým. Aj preto moja kolegyňa Janka Bleyová - ešte pred prípravou dnešného obeda - položila nutričnej poradkyni Janke Trebulovej „legitímnu otázku“.

Morčacie karí s cuketou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:   

  • 400 ml kokosového mlieka alebo smotany na varenie
  • pol až trištvrte šálky kuracieho vývaru
  • 400 gramov  plátkov  morčacích pŕs
  • 400 gramov cukety
  • jednu najemno nakrájanú cibuľu
  • dva strúčiky cesnaku
  • dva kusy jarnej cibule
  • polievkovú lyžicu kari korenia
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • soľ


A aký je postup?

Morčacie prsia (môžete použiť aj kuracie prsia) nakrájame na jemné rezančeky, obe cibule nakrájame najemno a cuketu na kocky. V panvici rozohrejeme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečieme. Potom pridáme morčacie rezančeky, dochutíme soľou, čiernym korením a karí korením a zľahka opečieme z každej strany. Keď sa morčacie prsia opečú z každej strany pridáme všetku zeleninu, premiešame a pridáme vývar. Dusíme pod pokrievkou asi 20 – 25 minút domäkka. Nakoniec  pridáme rozpučený cesnak a kokosové mlieko alebo smotanu. Odporúčam podávať s ryžou, bulgurom alebo quinoou.

A aké výživové hodnoty má cuketa?


Cukety sú dobre známe tým, že znižujú hmotnosť a napriek tomu zvyšujú nutričnú hodnotu vášho jedálnička. Cuketa zbavuje telo zápalu, odstraňuje nedostatočné trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, udržuje zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby. Navyše zabraňujú všetkým chorobám, ktoré sa vyskytujú z nedostatku vitamínu C - ako skleróza a ľahké modriny. Cuketa má v kuchyni všestranné využitie. Môžeme ju pridať do zeleninovej polievky, zapekať, piecť, grilovať, urobiť z nej omáčku napr. na cestoviny, môžeme ju plniť, vyprážať, pripraviť z nej zeleninové fašírky a ešte mnoho ďalších jedál.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame