Baklažán pochádza z Indie dovážame ho však po celý rok a je len málo druhov zeleniny, ktoré sa vyskytujú v takej širokej palete veľkostí a tvarov ako baklažány. Ich šupky sú fialové, zelené, žlté, červenkasté alebo biele. Spoločnú majú bielu farbu dužiny a semienok. Ale aj to že ich môžeme pripraviť rôznymi tepelnými úpravami. A ako si pripravíme baklažanové pyré v mangoldových listoch? V našej kuchyni je už Beáta Repíková s profesorkou Katarínou Horákovou.
Baklažánové pyré v mangoldových listoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme :
- 4 stredne veľké baklažány (asi 1 kg)
- 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- šťava z 1 citróna
- 2 polievkové lyžice sezamových semien
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- 8 mangoldových listov
- 1 hlávka ľadového šalátu
- 3 polievkové lyžice ballzamového octu
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 lyžica stredne ostrej horčice
Baklažány opláchneme, stonku odstránime, dookola ho viackrát prepichneme vidličkou a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre pri 200 °C (horkovzdušné 180 °C a plyn stupeň č. 3). 25 až 35 minút pečieme. Upečené baklažány necháme vychladnúť. Po vychladnutí baklažány ošúpeme a pridáme slnečnicový olej a citrónovú šťavu. V mixéri najemno vymixujeme na pyré. Sezamové semená upražíme na panvici do zlatohneda bez oleja. Pridáme k pyré spolu so sezamovým olejom, najemno rozpučaný cesnak, soľ a korenie a všetko vymiešame. Mangoldové listy opláchneme a približne 2 minúty v nevariacej vode blanšírujeme. Nakoniec opláchneme v studenej vode. Na každý list dáme približne 2 PL pyré a zakrútime do trubičiek. Šalát opláchneme a rozoberieme ho na jednotlivé listy, väčšie potrháme a podelíme na 4 taniere. Z olivového oleja, octu, horčice, soli a korenia pripravíme dresing a nakvapkáme ho na šalát. K šalátu pridáme mangoldové trubičky. Hodí sa k tomu ryža alebo čerstvý celozrnný chlieb.