Baklažánové pyré v mangoldových listoch

Baklažánové pyré v mangoldových listoch

Baklažán pochádza z Indie  dovážame ho však po celý rok a je len málo druhov zeleniny, ktoré sa vyskytujú v takej širokej palete veľkostí a tvarov ako baklažány. Ich šupky sú fialové, zelené, žlté, červenkasté alebo biele. Spoločnú majú bielu farbu dužiny a semienok. Ale aj to že ich môžeme  pripraviť  rôznymi tepelnými úpravami. A ako si pripravíme baklažanové pyré v mangoldových listoch? V našej  kuchyni je už Beáta Repíková s profesorkou Katarínou Horákovou.

Baklažánové pyré v mangoldových listoch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme :

  • 4 stredne veľké baklažány (asi 1 kg)
  • 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 2 polievkové lyžice sezamových semien
  • 1 polievková lyžica  sezamového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 8 mangoldových listov
  • 1 hlávka ľadového šalátu
  • 3 polievkové lyžice ballzamového octu
  • 2 polievkové lyžice  olivového oleja
  • 1 lyžica  stredne ostrej horčice

Baklažány opláchneme, stonku odstránime, dookola ho viackrát prepichneme vidličkou a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre pri 200 °C (horkovzdušné 180 °C a plyn stupeň č. 3). 25 až 35 minút pečieme. Upečené baklažány necháme vychladnúť. Po vychladnutí baklažány ošúpeme a pridáme slnečnicový olej a citrónovú šťavu. V mixéri najemno vymixujeme na pyré. Sezamové semená upražíme na panvici do zlatohneda bez oleja. Pridáme k pyré spolu so sezamovým olejom, najemno rozpučaný cesnak, soľ a korenie a všetko vymiešame. Mangoldové listy opláchneme a približne 2 minúty v nevariacej vode blanšírujeme. Nakoniec opláchneme v studenej vode. Na každý list dáme približne 2 PL pyré a zakrútime do trubičiek. Šalát opláchneme a rozoberieme ho na jednotlivé listy, väčšie potrháme a podelíme na 4 taniere. Z olivového oleja, octu, horčice, soli a korenia pripravíme dresing a nakvapkáme ho na šalát. K šalátu pridáme mangoldové trubičky. Hodí sa k tomu ryža alebo čerstvý celozrnný chlieb.

Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame