Tento týždeň si pripravujeme baklažán. Ak pri jeho príprave použijeme vysokohodnotný olej doprajeme si okrem kulinárskeho pôžitku aj zdravie. Baklažány a olivový olej tvoria silnú dvojku proti vysokej hladine cholesterolu a chorobám ktoré spôsobuje vysoká hladina cholesterolu. Beáta Repíková s profesorkou Katarínou Horákovou nám dnes pripravia baklažán so sójou, ryžou a smotanou.
Prekladaný baklažán so sójou a ryžou a smotanou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 4 baklažány (asi 1 kg)
- 2 väčšie cibule
- pol balíčka sójovej drte
- 200 g uvarenej ryže natural
- 1/4 litra kyslej smotany
- 50 g maizeny
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 PL oleja
- 50 g celozrnnej múky
- soľ
- korenie
Očistené baklažány nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm, osolíme, obalíme z oboch strán múkou a opečieme na rozpálenom oleji.
Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji do sklovita, pridáme predvarenú sójovú drť (podľa návodu na sáčku) trocha opražíme, potom uvarenú ryžu, soľ podľa potreby a premiešame.
Do olejom vytretého pekáča ukladáme vrstvu sóje s ryžou a opečené baklažány. Striedame ich tak, aby poslednou vrstvou boli baklažány, to polejeme smotanou, v ktorej je primiešaný rozpučaný cesnak, maizena a posekaná bazalka. Takto upravené dáme zapiecť do rúry na 30 až 40 minút.