Fazuľová polievka

Fazuľová polievka

Tento týždeň nám staré recepty ponúkne dlhoročná novinárka, publicistka a v súčasnosti  šéfredaktorka časopisu Gastro Viera Dudášová. Skúsime sa preniesť do Betlehema v čase narodenia Ježiša. Zasadnime za stôl spolu s Máriou, Jozefom, pastiermi a kráľmi. Ochutnáme jedlá, akými sa vtedy hostili. Skúsime autentické recepty staré dvetisíc rokov. Hlavnú úlohu v úvodnom recepte zohrá fazuľa. Miroslav Würfl bol zvedavý na ďalšie podrobnosti.

Fazuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viera Dudášová, ktorá dnes pripravovala fazuľovú polievku s pažítkou, je recept z Betlehema, starý 2000 rokov.

Na 4 porcie potrebujeme:

  • šesť malých cibuliek
  • 40 gramov masla
  • kilo fazule
  • Zväzok korenín  ( ľubovník, tymian, bazalka ) 
  • šťavu z citróna
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • pažítku
  • čerstvú kyslú smotanu
  • jeden a pol litra vody

Postup:

Najskôr si na rozpálenom masle podusíme posekané cibuľky. Pridáme deň predtým namočenú fazuľu a zalejeme ju vriacou vodou, prisolíme a varíme asi sedem až deväť minút. Stiahneme plameň, z hrnca vyberieme niekoľko fazuliek, zvyšok prelisujeme a vrátime do hrnca. Pomaly dolievame vriacu vodu, až pyré dostane hustotu krémovej polievky. Potom pridáme posekané koreniny, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a varíme ešte asi sedem minút za stáleho miešania. Pred servírovaním posypeme posekanou pažítkou, pridáme odloženú fazuľu a primiešame kyslú smotanu.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame