Tento týždeň nám staré recepty ponúkne dlhoročná novinárka, publicistka a v súčasnosti šéfredaktorka časopisu Gastro Viera Dudášová. Skúsime sa preniesť do Betlehema v čase narodenia Ježiša. Zasadnime za stôl spolu s Máriou, Jozefom, pastiermi a kráľmi. Ochutnáme jedlá, akými sa vtedy hostili. Skúsime autentické recepty staré dvetisíc rokov. Hlavnú úlohu v úvodnom recepte zohrá fazuľa. Miroslav Würfl bol zvedavý na ďalšie podrobnosti.
Fazuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Viera Dudášová, ktorá dnes pripravovala fazuľovú polievku s pažítkou, je recept z Betlehema, starý 2000 rokov.
Na 4 porcie potrebujeme:
- šesť malých cibuliek
- 40 gramov masla
- kilo fazule
- Zväzok korenín ( ľubovník, tymian, bazalka )
- šťavu z citróna
- soľ
- mleté čierne korenie
- pažítku
- čerstvú kyslú smotanu
- jeden a pol litra vody
Postup:
Najskôr si na rozpálenom masle podusíme posekané cibuľky. Pridáme deň predtým namočenú fazuľu a zalejeme ju vriacou vodou, prisolíme a varíme asi sedem až deväť minút. Stiahneme plameň, z hrnca vyberieme niekoľko fazuliek, zvyšok prelisujeme a vrátime do hrnca. Pomaly dolievame vriacu vodu, až pyré dostane hustotu krémovej polievky. Potom pridáme posekané koreniny, citrónovú šťavu, soľ, mleté čierne korenie a varíme ešte asi sedem minút za stáleho miešania. Pred servírovaním posypeme posekanou pažítkou, pridáme odloženú fazuľu a primiešame kyslú smotanu.