Betlehemský múčnik

Betlehemský múčnik

Tento týždeň si rôznymi špecialitami, ktoré vychádzajú z rúk šéfredaktorky časopisu Gastro Viery Dudášovej pripomíname, ako mohla vyzerať hostina v Betleheme pred dvetisíc rokmi. Už sme ochutnali fazuľovú polievku, hovädzie na červenom víne, rybu svätého Petra a dnes si upečieme betlehemský múčnik. Miroslav Würfl najprv zisťoval, aké suroviny potrebujeme na jeho prípravu.

Betlehemský múčnik Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na jeho prípravu pre štyri osoby potrebujeme:

Suroviny:

  • 500 gramov datlí
  • 25 gramov mandľových plátkov
  • 120 gramov mletých mandlí
  • 500 gramov krupice
  • 300 gramov práškového cukru
  • 250 gramov masla
  • 100 ml mlieka

Na sirup:

  • 200 gramov práškového cukru
  • 250 ml vody
  • strúhanú pomarančovú kôru
  • trochu citrónovej šťavy
  • 120 ml mlieka
  • jednu vetvičku mäty

Postup:

Krupicu zmiešame s cukrom, mletými mandľami a zmes zalejeme mliekom. Pridáme rozpustené maslo a vypracujeme biele cesto. Na dekoráciu odložíme 16 datlí, ostatné pokrájame na kocky. Polovicu cesta vložíme do maslom vymastenej formy, veľkej 30x 30 cm. Na cesto poukladáme rovnomerne pokrájané datle. Prikryjeme druhou polovicou cesta a silno ju dotisneme rukami. Posypeme mandľovými plátkami a pečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia približne 45 minút.  

Príprava sirupu:  

Cukor zahrejeme s vodou, až zovrie. Miešame asi päť minút, potom odložíme zo sporáka, pridáme strúhanú pomarančovú kôru a citrónovú šťavu. Múčnik nakrájame na porcie, polejeme ich polovicou sirupu. Zvyšok schladíme a pridáme doň mlieko. Vychladený múčnik podávame ozdobený datľami. Ak nám ostal sirup, môžeme ho servírovať osobitne v nádobke, z ktorej môžeme múčnik podľa potreby ešte polievať. Dobrú chuť.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame