Dali by ste si po výdatnom obede niečo chutné, sladké a voňavé? Napríklad vianočné medovníčky? Ak áno vypočujte si recept, ktorý Miroslav Würfl nahral so šéfredaktorkou časopisu Gastro Vierou Dudášovou.
Vianočné medovníky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- jeden kilogram hladkej múky
- 300 gramov práškového cukru
- jedno vrecúško salajky ( je to kypriaci prášok do koláčov )
- pol vrecúška medovníkového korenia
- dve polievkové lyžice kakaa
- päť vajec
- roztopené maslo
- rôzne veľkosti orecha
- 250 gramov zohriateho medu
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Dáme ho do misky, prikryjeme navlhčeným obrúskom a necháme 12 hodín odpočívať. Oddýchnuté cesto dáme na vymúčenú dosku, znovu ho premiešame a vyvaľkáme na hrúbku po centimetra. Z cesta vykrajujeme formičkou medovníčky a kladieme ich na vymastený, múkou vysypaný plech. Medovníčky pečieme dozlatista v predhriatej rúre pri teplote 180 – 200 stupňov Celzia asi sedem minút. Upečené medovníčky odložíme do studenej miestnosti alebo k chlebu, aby zmäkli. Medovníčky zdobíme buď orechom (ten vkladáme na medovníčky ešte pred pečením), oblievame čokoládou alebo ich zdobíme snehovou polevou. Dobrú chuť!