Keďže najkrajšie sviatky roka sú na spadnutie a sme už vo vianočnom týždni, tak naše Kulinárium bude mať sladkú chuť. Každý deň vám ponúkneme jeden z odskúšaných a známych receptov. Z najnovšej knihy skúsenej cukrárky a porotkyne súťaže Pečie celé Slovensko- Petry Tóthovej ho pomáhala vyberať Hana Michalčíková. A tu je dnešná sladká ponuka , ktorú majsterka sladkého umenia ponúka pod názvom.
Kokosky Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Plnené kokosky budeme potrebovať:
- 200 g hladkej múky
- pol čajovej lyžičky soli
- 70g jemne strúhaného kokosu
- jeden žĺtok
- 125 g masla
- 75 g práškového cukru
Postupujeme nasledovne:
Cesto môžeme pripraviť napríklad tak, že všetky suroviny zmiešame, zabalíme do fólie . dáme na chvíľu do chladničky a necháme odstáť. Vyvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Ďalej pokračujeme prípravou krému a snehu. Čokoládový krém môžeme využiť hocikedy aj pri príprave iného druhu zákuskov, napríklad rolády.
Pri jeho príprave potrebujeme:
- 250 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku 33 percent
- 200 g horkej čokolády
- najlepšie 54 percentnej
- 250 g masla
- 50 g práškového cukru
Nalámeme si čokoládu na malé kúsky, aby sa čo najrýchlejšie roztopila, zalejeme kúsky horúcou smotanou, necháme chvíľku postáť, aby smotana mohla pracovať na čokoláde a potom rozmiešame. Keď zmes vychladne , stuhne, pridáme zmäknuté maslo s cukrom a po častiach zapracujeme čokoládu.
Na vrchnú, snehovú časť potrebujeme:
- tri bielky z vajec veľkosti M
- pol čajovej lyžičky soli
- 210 g krupicového cukru
- 70 g strúhaného kokosu.
Bielky s cukrom vyšľaháme so soľou nad vodným kúpeľom, šľaháme asi 10 minút, aby vznikol naozaj tuhý , lesklý sneh , ktorý bude dobre držať a pridáme kokos . Pripravíme si cukrárenské vrecko s okrúhlou špičkou a na už upečené linecké kolieska dáme najprv pikantný džem, potom rozotrieme čokoládový krém a navrch nastriekame sneh s kokosom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 10 minút a potom teplotu znížime na 80 stupňov, trochu pootvoríme dvere rúry a pečieme ešte asi 15 minút.
Zajtra vám dáme do pozornosti ďalší recept skúsenej cukrárky Petry Tóthovej na Medovú tortu.