Kokosky Petry Tóthovej

Kokosky Petry Tóthovej

Keďže najkrajšie sviatky roka sú na spadnutie a sme už vo vianočnom týždni, tak naše Kulinárium bude mať sladkú chuť. Každý deň vám ponúkneme jeden z odskúšaných a známych receptov. Z najnovšej knihy skúsenej cukrárky a porotkyne súťaže Pečie celé Slovensko- Petry Tóthovej ho pomáhala vyberať Hana Michalčíková. A tu je dnešná sladká ponuka , ktorú majsterka sladkého umenia ponúka pod názvom.

Kokosky Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Plnené kokosky budeme potrebovať:

  • 200 g hladkej múky
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 70g jemne strúhaného kokosu
  • jeden žĺtok
  • 125 g masla
  • 75 g práškového cukru

Postupujeme nasledovne:

Cesto môžeme pripraviť napríklad tak, že všetky suroviny zmiešame,  zabalíme do fólie .  dáme na chvíľu   do chladničky a necháme odstáť.   Vyvaľkáme ho a vykrajujeme kolieska. Ďalej pokračujeme prípravou krému a snehu. Čokoládový krém môžeme využiť hocikedy aj pri príprave iného druhu zákuskov, napríklad rolády.

Pri jeho príprave potrebujeme:

  • 250 ml smotany na šľahanie s obsahom tuku 33 percent
  • 200 g horkej čokolády
  • najlepšie 54 percentnej
  • 250 g masla
  • 50 g práškového cukru

Nalámeme si čokoládu na malé kúsky, aby sa čo najrýchlejšie roztopila,  zalejeme kúsky horúcou smotanou, necháme chvíľku postáť, aby smotana mohla pracovať na čokoláde a potom rozmiešame. Keď  zmes vychladne , stuhne, pridáme zmäknuté maslo s cukrom a po častiach zapracujeme čokoládu. 

Na vrchnú, snehovú časť potrebujeme:

  • tri bielky z vajec veľkosti M
  • pol čajovej lyžičky soli
  • 210 g krupicového cukru
  • 70 g strúhaného kokosu.

Bielky s cukrom vyšľaháme so soľou nad vodným kúpeľom, šľaháme asi 10 minút, aby vznikol naozaj tuhý , lesklý   sneh , ktorý bude dobre držať a pridáme kokos .  Pripravíme si cukrárenské vrecko s okrúhlou špičkou a  na už upečené linecké kolieska dáme najprv pikantný džem, potom  rozotrieme čokoládový krém a navrch  nastriekame sneh s kokosom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov 10 minút a potom teplotu znížime na 80 stupňov, trochu pootvoríme dvere rúry a pečieme ešte asi 15 minút.

Zajtra vám dáme do pozornosti ďalší recept skúsenej cukrárky Petry Tóthovej na Medovú tortu.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame