Medová torta z knihy Cukráreň Petry Tóthovej

Medová torta z knihy Cukráreň Petry Tóthovej

Kedy inokedy využívať med na pečenie , ak nie práve pre vianočnými sviatkami? Rozvonia nám celú domácnosť, navnadí naše čuchové aj chuťové bunky a výsledok je parádny.  Dnes sme pre vás jednu takúto sladkú pochúťku z knihy Cukráreň od Petry Tóthovej, skúsenej porotkyne súťaže Pečie celé Slovensko ,vybrali. Na Slovensku sa teší veľkej obľube a už po stáročia je súčasťou európskych tradícií. Hane Michalčíkovej padol zrak v knihe Cukráreň na výnimočnú Medovú tortu. Petra Tóthová k nej pridala základné informácie.

Medová torta z knihy Cukráreň Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako ste mali možnosť počuť od Petry Tóthovej pri pečení preferuje spôsob prípravy Medovej torty z dvoch korpusov. Jeden korpus si zamrazí, aby ho mohla využiť neskôr a druhý korpus využije okamžite.

Na prípravu medovej torty potrebujeme formu-štvorcovú, s veľkosťou 25x25 centimetrov.

  • tri vajcia veľkosti M
  • 200 g krupicového cukru
  • 130g medu
  • ideálne tmavý med
  • môže byť tekutý
  • ale aj kryštalizovaný
  • 180 g masla
  • dve čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 500 g hladkej múky
  • jednu čajová lyžička soli
  • prípadne perníkové korenie

Ideme spracovať cesto: Maslo, med a cukor spolu prešľaháme, roztopíme, pridáme sódu, prípadne korenie a premiešame.  Vytvorí sa nám taká penová hmota, ktorá bude krémová. V inej miske si rozšľaháme vajíčka  , pridáme do tejto hmoty a za stáleho miešania mixérom vlejeme do medovej zmesi. Keď to bude celé spojené, pridáme múku, nemusíme ju preosievať a cesto spojíme. Každú časť rozdelíme na 180g a dáme do pevného mikroténového vrecka .Zabezpečíme tým to, že každá časť bude rovnaká. Potom každú časť  v tom vrecku rozvaľkáme na jemno, lebo cesto je veľmi lepkavé. Musí mať rozmer 30x24 centimetrov, a rozvaľkané na celej ploche ho dáme do mrazničky. Keď pôjdeme piecť rozrežeme mikroténové  vrecko a cesto preložíme na papier na pečenie a na upečieme. Pečieme pri 180 stupňov 7 až 8 minút do hneda.

Na plnku potrebujeme:

  • 2 kg kyslej smotany, s obsahom  tuku aspoň 20 percent
  • 440 g krupicového cukru
  • dva balíčky vanilkového cukru

Všetko zmiešame a naplníme tortu. Keďže máme 6 korpusov aj plnku si musíme odvážiť a rovnomerne rozdeliť na 5 častí po 400 g. Len tak naplníte úhľadnú nádhernú tortu.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame