Parížske rožky podľa receptu cukrárky Petry Tóthovej

Parížske rožky podľa receptu cukrárky Petry Tóthovej

Parížske rožky sú sladkou pochúťkou, ktorá nebude chýbať na vianočných stoloch viacerých slovenských rodín. Sú jemné, krehké, chrumkavé , také malé potešenie rovno do ruky aj s nutným čokoládovým poťahom. Bez toho by to totiž nebolo ono .Kto nemá trpezlivosť, nech sa na rožky ani nechystá, lebo drobné delikatesky si jej vyžadujú naozaj dosť. V knihe Cukráreň si recept nalistovala Hana Michalčíková a autorka, skúsená cukrárka Petra Tóthová ho aj nadiktovala.

Parížske rožky podľa receptu cukrárky Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príprave Parížskych rožkov sa najskôr zameriame na cesto.

Suroviny:

  • 4 bielky z vajec veľkosti M
  • 300g mletých vlašských orechov
  • 300g krupicového cukru
  • pol čajovej lyžičky soli.

Toto šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí a naozaj nemáme pevný sneh   do ktorého zapracujeme oriešky,  okrúhlou špičkou nastriekame na plech s papierom na pečenie rožky a upečieme. Záleží na tom, akú výslednú farbu rožkov chcete: Ak do karamelova, dvíhame vyššie teplotu, asi na 200 stupňov a pečieme 5 minút, potom znížime teplotu, alebo necháme na rúre otvorené dvere a 10-12 minút dopekáme, ak ich chceme bledšie, krehkejšie rožky, tak ich dáme do rúry na 120 stupňov a sušíme asi 20 minút. Keď sú upečené ideme na prípravu krému.

Parížskej rožky získali svoje meno vďaka parížskemu krému, ktorý  tvorí náplň. Je z roztopenej čokolády a šľahačky.

Suroviny:

  • 250 ml šľahačkovej smotany 33 percentnej
  • 40 g kakaa
  • 100 g krupicového cukru
  • 125 g masla
  • jednu polievkovú lyžicu instantnej kávy
  • 3g kávy
  • 200 g čokolády 54 percentnej, čiže horkej čokolády.

Smotanu s cukrom, maslom a kávou privedieme k varu a vylejeme na čokoládu. Premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Môžeme si pomôcť ponorným mixérom, ktorý nám hmotu spojí a vyšľahá na krásny hladký krém. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme schladiť. Môžeme si ho pripraviť aj deň dopredu. Na polevu potrebujeme 250 g čokolády a 40 g kakaového masla. Kakaové maslo je v izbovej teplote tuhé, čiže, ak do neho rožky namáčame , tak nám na povrchu vytvorí krásnu chrumkavú polevu.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame