Parížske rožky sú sladkou pochúťkou, ktorá nebude chýbať na vianočných stoloch viacerých slovenských rodín. Sú jemné, krehké, chrumkavé , také malé potešenie rovno do ruky aj s nutným čokoládovým poťahom. Bez toho by to totiž nebolo ono .Kto nemá trpezlivosť, nech sa na rožky ani nechystá, lebo drobné delikatesky si jej vyžadujú naozaj dosť. V knihe Cukráreň si recept nalistovala Hana Michalčíková a autorka, skúsená cukrárka Petra Tóthová ho aj nadiktovala.
Parížske rožky podľa receptu cukrárky Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pri príprave Parížskych rožkov sa najskôr zameriame na cesto.
Suroviny:
- 4 bielky z vajec veľkosti M
- 300g mletých vlašských orechov
- 300g krupicového cukru
- pol čajovej lyžičky soli.
Toto šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí a naozaj nemáme pevný sneh do ktorého zapracujeme oriešky, okrúhlou špičkou nastriekame na plech s papierom na pečenie rožky a upečieme. Záleží na tom, akú výslednú farbu rožkov chcete: Ak do karamelova, dvíhame vyššie teplotu, asi na 200 stupňov a pečieme 5 minút, potom znížime teplotu, alebo necháme na rúre otvorené dvere a 10-12 minút dopekáme, ak ich chceme bledšie, krehkejšie rožky, tak ich dáme do rúry na 120 stupňov a sušíme asi 20 minút. Keď sú upečené ideme na prípravu krému.
Parížskej rožky získali svoje meno vďaka parížskemu krému, ktorý tvorí náplň. Je z roztopenej čokolády a šľahačky.
Suroviny:
- 250 ml šľahačkovej smotany 33 percentnej
- 40 g kakaa
- 100 g krupicového cukru
- 125 g masla
- jednu polievkovú lyžicu instantnej kávy
- 3g kávy
- 200 g čokolády 54 percentnej, čiže horkej čokolády.
Smotanu s cukrom, maslom a kávou privedieme k varu a vylejeme na čokoládu. Premiešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Môžeme si pomôcť ponorným mixérom, ktorý nám hmotu spojí a vyšľahá na krásny hladký krém. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou a necháme schladiť. Môžeme si ho pripraviť aj deň dopredu. Na polevu potrebujeme 250 g čokolády a 40 g kakaového masla. Kakaové maslo je v izbovej teplote tuhé, čiže, ak do neho rožky namáčame , tak nám na povrchu vytvorí krásnu chrumkavú polevu.