Grilážky Petry Tóthovej

Grilážky Petry Tóthovej
Pravý význam slova griláž je pálený cukor s orieškami. Je veľa receptov ako ho pripraviť a kým sme nemali kondenzované mlieko ,pripravoval sa trochu zložitejšie z vajíčok. Cukrovinka z páleného cukru bola neodmysliteľná s orieškami a oplátkami a na Slovensku stále má veľa priaznivcov. No a je  len prirodzené, že nebude chýbať ani na sviatočne prestretom vianočnom stole. Vôbec nie sme prekvapení, že si ho z knihy Cukráreň vybrala Hana Michalčíková po odporúčaní skúsenej cukrárky Petry Tóthovej.
Grilážky Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu Grilážiek, budeme potrebovať 5 tortových oplátok v rozmere 15x36 cm a už len plnku. Môžeme použiť klasickú plnku, ktorá sa pripravuje z kondenzovaného mlieka, klasicky. Lebo kedysi boli grilážky pripravované aj z vajec, ale spôsob prípravy z kondenzovaného mlieka je jednoduchý, príjemný a vďačný pre ľudí, ktorí nemajú čas, alebo sa boja.
 
Suroviny:
  • jedno sladené kondenzované mlieko 397 g
  • 250 g krupicového cukru
  • 30 ml vody
  • 250 g masla izbovej teploty
  • jednu čajovú lyžičku soli
  • jednu polievkovú lyžicu alkoholu koňaku, rumu
  • 250 g jemnejšie ale rovnomerne posekaných orieškov
Príprava:

Oriešky nasucho opečieme, z cukru a vody si pripravíme karamel, ten musí mať krásnu tmavú jantárovú farbu, znížime plameň a po kockách budeme pridávať maslo. Postupne pridávame kondenzované mlieko a všetko by malo mať rovnakú teplotu. Stále miešame, pridáme soľ, alkohol a povaríme. Pridáme opečené oriešky a necháme jemne vychladnúť. Dodržujme tento krok, lebo tým, ako chladne, hustne a bude sa nám lepšie natierať. Potrebujeme hmotu nechať odstáť 30-60 minút. Potom môžeme plniť.   Keď oplátky máme rovnomerne naplnené, zakryjeme ich fóliou , zaťažíme napríklad kartónovým mliekom a počkáme asi 12 hodín, aby sme ich mohli nakrájať.
Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame