Gaštanové rožky Petry Tóthovej

Gaštanové rožky Petry Tóthovej

Orechové, lekvárové, makové. Také sú najobľúbenejšie rožky, ktoré v slovenských domácnostiach pečieme pri rôznych príležitostiach. Alebo len tak, k nedeľnému obedu . Ako malý sladký koláčik. Pravdou je, že mnohí ho máme veľmi radi, lebo netreba k nemu ani tanierik, ani lyžičku, stačí si rožok vziať do ruky a poriadne sa doňho s chuťou zahryznúť. Dnes vám ponúkneme recept na rožky s trocha nezvyčajnou náplňou. Skúsená cukrárka, porotkyňa súťaže Pečie celé Slovensko, ich predstavila Hane Michalčíkovej pod týmto názvom.

Gaštanové rožky Petry Tóthovej Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme sa naučili pripravovať pochúťku z kysnutého cesta: Gaštanové rožky. Ak si ich chcete vyskúšať ,na cesto  budete potrebovať:

  • 380 g polohrubej múky
  • 21 g droždia, /pol klasickej kocky/
  • polovicu čajovej lyžičky soli
  • 10 g práškového cukru
  • jedno vajce veľkosti M
  • 120g bravčovej masti alebo masla
  • 100g vlažného mlieka

Pripravíme si kvások: do vlažného mlieka dáme lyžičku múky, jednu lyžičku cukru a rozdrobíme tam droždie. Všetko necháme podkysnúť, čo trvá asi 10-15 minút. Kvások zapracujeme do múky,  primiešame soľ aj cukor , ďalej maslo, vajce  a vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí.  Môžeme hákom v robote, alebo aj ručne. Necháme ho ešte podkysnúť a za ten čas si vymiešame gaštanové pyré aspoň 80-percentné,  20 g masla a dve polievkové lyžice alkoholu.

Gaštanové pyré vymiešame s maslom a alkoholom na hladkú plnku. Vykysnuté cesto budeme opäť vážiť a dávkovať, aby boli rožky rovnomerné. Z kysnutého cesta odkrojíme kúsky, ktoré majú asi 25 g, vytvoríme guľôčky, necháme krátko podkysnúť, vykysnuté guľky rozvaľkáme na  placky, do stredu dáme valček z gaštanovej hmoty , prehneme cesto  cez plnku a vyformujeme rožok. Dáme ich na plech, potrieme žĺtkom a necháme odležať na chladnejšom, vetranom mieste .  Pečieme ich na 170 stupňov 25 minút.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame