Demikát

Demikát

Štedrovečerné dobroty od výmyslu sveta, podaktorým možno zaťažili tráviaci trakt. Aj preto sa Janka Bleyová s našou uznávanou etnologičkou Katarínou Nádaskou, rozhodla oprášiť  starodávne recepty našich predkov. Veď „Štefanská zábava“ nebola a ani nie je o hojnosti jedla, ale je najmä o dobrej zábave a smiechu. Moju kolegyňu však zaujímalo, či to tak bolo aj voľakedy.

Demikát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak máte chuť vyskúšať si ako chutí jedlo z minulého storočia, dnes už pomaly zabudnutý Demikát, napíšte si, čo potrebujete na jeho prípravu:

  • 2 kg zemiakov
  • soľ
  • 2 l vody
  • 1 l mlieka
  • 250 až 300 gramov bryndze
  • 200 g  tvrdého syra

Postup:

Zemiaky očistíme a pokrájame na menšie kocky, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Keď sa zemiaky uvaria, aj s vodou ich dobre rozšľaháme, pridáme mlieko a prevaríme. Do takto prevarenej polievky rozmiešame bryndzu, do každej hotovej porcie polievky na tanier,  dáme lyžicu strúhaného syra (môže byť aj oštiepok). Toto je takzvaný pôstny demikát. Inokedy si ho však môžeme „prilepšiť“ tým, že do demikátu pridáme kocky „rozpraženej slaniny“ a posypeme ho posekanou pažítkou.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame