Retro je najmä v posledných rokoch in. Občas však „to dávno minulé“, hľadáme aj v zabudnutých kuchárskych receptoch. Janku Bleyovú spolu s etnologičkou Katarínou Nádaskou - spomedzi zabudnutých receptov zaujal dnes „Vianočný bryndzový bjaľoš“.
Tradičné remeslá v Nitre ešte nevymizli Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Suroviny:
- 500 gramov polohrubej múky
- 1 vajce
- lyžica bravčovej masti
- soľ
- masť na vymastenie plechu na pečenie
Na kvások:
- trochu mlieka
- polievkovú lyžicu múky
- kúsok droždia
- štipku cukru
Na plnku:
- 500 gramov bryndze
- 2 zemiaky
- 1 dl kyslého mlieka
- 1 vajce
- 1 lyžička múky
- štipka soli
- štipka cukru
- pažítka
Príprava:
Z mlieka, preosiatej a na izbovú teplotu zohriatej múky, droždia a štipky cukru urobíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste „podkysnúť“. Po vykysnutí zmiešame so zvyšnou múkou a vajcom, pridáme masť a vypracujeme cesto, z ktorého vyformujeme dva bochníky. Položíme ich na vymastený plech na pečenie, cesto dlaňou rozotrieme, potrieme bravčovou masťou a ešte necháme podkysnúť.
Potom jeden bjaľoš potrieme osolenou plnkou a posypeme pažítkou, druhý potrieme plnkou bez soli a navrchu posypeme cukrom. Dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; ak cesto praská, znížime teplotu.
Plnka: Bryndzu zmiešame s uvarenými a popučenými zemiakmi, kyslým mliekom a vajíčkom. Do jednej polovice bryndzovej plnky vmiešame štipku soli, druhú nesolíme.