Tradičné remeslá v Nitre ešte nevymizli

Tradičné remeslá v Nitre ešte nevymizli

Retro je najmä v posledných rokoch in. Občas však „to dávno minulé“, hľadáme aj v zabudnutých kuchárskych receptoch. Janku Bleyovú spolu s  etnologičkou Katarínou Nádaskou - spomedzi zabudnutých receptov zaujal dnes „Vianočný bryndzový bjaľoš“.

Tradičné remeslá v Nitre ešte nevymizli Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 1 vajce
  • lyžica bravčovej masti
  • soľ
  • masť na vymastenie plechu na pečenie

Na kvások:

  • trochu mlieka
  • polievkovú lyžicu múky
  • kúsok droždia
  • štipku cukru

Na plnku:

  • 500 gramov bryndze
  • 2 zemiaky
  • 1 dl kyslého mlieka
  • 1 vajce
  • 1 lyžička múky
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • pažítka

Príprava:
Z mlieka, preosiatej a na izbovú teplotu zohriatej múky, droždia a štipky cukru urobíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste „podkysnúť“. Po vykysnutí zmiešame so zvyšnou múkou a vajcom, pridáme masť a vypracujeme cesto, z ktorého vyformujeme dva bochníky. Položíme ich na vymastený plech na pečenie, cesto dlaňou rozotrieme,  potrieme bravčovou masťou a ešte necháme podkysnúť.

Potom jeden bjaľoš potrieme osolenou plnkou a posypeme pažítkou, druhý potrieme plnkou bez soli a navrchu posypeme cukrom. Dáme piecť do vyhriatej rúry doružova; ak cesto praská, znížime teplotu.

Plnka: Bryndzu zmiešame s uvarenými a popučenými zemiakmi, kyslým mliekom a vajíčkom. Do jednej polovice bryndzovej plnky vmiešame štipku soli, druhú nesolíme.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame