V predchádzajúcich dňoch nám Janka Bleyová spolu s etnologičkou Katarínou Nádaskou, ponúkli zabudnuté recepty a jedlá z kuchyne našich starých mám, na ktorých si mohli pochutnávať najmä vegetariáni. Dnes sa karta obracia.
Múdrosť kráľa Mateja Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak ste dostali chuť na Múdrosť kráľa Mateja, potrebujete:
- 400 gramov teľacieho karé
- soľ
- mleté čierne korenie
- 20 gramov hladkej múky
- 40 gramov tuku
- vývar z kostí
- 20 gramov chrenu
- 200 mililitrov smotany
- cukor a citrónová šťava
Postup pri príprave tejto pochúťky:
Teľacie rezne naklepeme, kraje narežeme, osolíme, okoreníme, obalíme v múke a z oboch strán opečieme na rozpálenom tuku. Zalejeme vývarom z kostí, pridáme nastrúhaný chren a dusíme domäkka. Keď je mäso mäkké, ochutíme smotanou, citrónovou šťavou a cukrom...
Ako si pripraviť nápoj „Bez jediného mráčika“: potrebujete liter bieleho suchého vína a 50 gramov rozmarínovej vňate. Vňať týždeň necháte v uzavretej fľaši, vo víne „luhovať“. Obsah fľaše treba niekoľkokrát za deň zatrepať. Na povzbudenie mužskej potencie, užívať iba deci nápoja denne.