Janka Bleyová s etnologičkou Katarínou Nádaskou, aj dnes ostávajú verné téme posledného Kulinária v roku - Zabudnuté recepty. A aký recept vám ponúknu v nasledujúcich minútach? Počúvajte všetko sa dozviete.
Zimná chlebová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Predpokladám, že recept na zimnú chlebovú polievku, netreba ani opakovať, ale poďme rovno na starodávne „Podlisniaky“.
Potrebujete tieto suroviny:
- 2 kg zemiakov
- jednu cibuľu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 100 gramov hladkej múky
- soľ
- mleté čierne korenie
- veľkú hlávku kapusty
- maslo na potretie
Postup:
Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, necháme odstáť a časť vody scedíme. Očistenú cibuľu a cesnak postrúhame, pridáme hladkú múku, soľ a mleté čierne korenie. Hlávkovú kapustu rozdelíme na listy a hrubú stonku zrežeme, aby kapustný list bol rovnejší. Kapustný list kladieme na horúcu platňu, nalejeme naň pripravené zemiakové cesto (približne na hrúbku jedného centimetra po celom liste) a necháme dvojcentimetrový voľný okraj. V sporáku udržiavame stálu teplotu, keď je spodná strana podlisniaka upečená, navrch položíme druhý list, podlisniak obrátime a pečieme z druhej strany. Z upečenej strany kapustný list stiahneme. Keď je podlisniak upečený aj z druhej strany, dáme ho na tanier a teplý potrieme čerstvým maslom. Môžeme podávať s kyslým mliekom.