Zabíjačkové špeciality

Zabíjačkové špeciality

Aj keď bola zabíjačka na vidieku kedysi bežnou tradíciou, vždy bola v rodine veľkou udalosťou. Dokonca aj v dedine, pretože mnohým susedom sa ušla bohatá „výslužka“, ktorú sa ale patrilo vrátiť z vlastnej zabíjačky.

Dnes sa už s touto tradíciou aj na vidieku stretávame menej, o to vzácnejšie je zažiť zabíjačku v meste. Tatiana Šušková tak spravila v Bratislave na trhovisku Miletičova, kde partia nadšencov organizuje rôzne gurmánske podujatia s charitatívnym cieľom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bravčovina, karmina, svinský kar, zakáľačka aj takého pomenovania mala zabíjačka, ktorej tradícia sa už pomaly z dvorov slovenského vidieka pomaly vytráca.
Robila sa zvyčajne v zimnom období, pred Vianocami a cez fašiangy a pri jej príležitosti zvyčajne domáci usporadúvali takmer na celom Slovensku hostinu, na ktorú pozývali rodinu, susedov i známych.

Podávala sa ovarová polievka, zabíjačková kaša, jaternice, krvavničky, ovar, pečené mäso, a zabíjačková kapusta s mäsom.

My sme sa za prípravou zabíjačkových dobrôt vybrali na Trhovisko Miletičova, kde partia nadšencov pripravuje rôzne gurmánske podujatia. Pri ich príprave pomáhali amatérom aj budúci profesionáli študenti Združenej školy na Mikovíniho ulici v Bratislave, ktorých Tatiana Šušková oslovila pri veľkej kotline.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zabíjačky už dávno miznú z dedinských dvorov. Aj keď sa v dobe alternatívneho či vegetariánskeho stravovania môže zdať tento spôsob zaobstarávania si obživy trochu krutý, ide o stáročnú tradíciu so zaužívaným postupom a výsledkom. Ako prebiehala v minulosti zabíjačka a aké produkty prinášala?

Tradície aj do mestského prostredia sa usilujú na rôznych gurmánskych podujatiach na trhovisko na Miletičovej ulici v Bratislave prinášať režisér Nikita Slovák a jeho pravá ruka Marián Labuda. A Tatianu Šuškovú zaujímalo, či si pamätajú tradičné zabíjačky aj z detstva.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zimné obdobie bolo vždy obdobím domácich zabíjačiek. A domáca zabíjačka bola vždy aj tak trochu sviatkom, príležitosťou pre rodinné stretnutia a zábavu, ale hlavne veľa chutných zabíjačkových dobrôt a špecialít naplnilo nielen žalúdky jej účastníkov, ale najmä špajze a komory na dlhé mesiace.
Výhodou zabíjačiek bolo to, že sa všetko z prasiatka dokázalo spotrebovať. Veľa jeho častí putovalo najmä do jaterníc. Mäsiari hovoria, že práve prostredníctvom nich dokážu najlepšie odhadnúť šikovnosť kuchárov. Tatiana Šušková zastihla študenta Združenej školy na Mikovínyho ulici Dominika Derďáka na zabíjačke na Miletičovej ulici v Bratislave práve pri výrobe jaterníc.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kráľovnou zabíjačky je klobása, na ktorú si treba na rozdiel od iných zabíjačkových dobrôt treba trochu počkať.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame