Kvások v kuchyni

Kvások v kuchyni

Tento týždeň bude Kulinárium o kvásku. O znovuobjavenej súčasti príprav jedál, ktorá je chutná, zdravá a slúži ako alternatíva droždia. Vykúzlite z neho doslova všetko - od koláčov, buchiet, palaciniek, závariek do polievky až po tradičný chlieb či vianočku. Obrovský záujem ľudí o kváskové dobroty priviedol Lenku Mančíkovú k napísaniu knihy Kvások. A práve on bude hlavnom témou rozhovoru Hany Michalčíkovej v tohto týždňovom Kulináriu.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme si povedali ako vzniká, prečo je často dokonalejšou náhradou za droždie, aj čo z neho môžeme pripravovať- od chleba, zákuskov, koláčov až po palacinky a tiež, že ho ako zahusťovadlo môžeme pridávať do polievok. Kvások však nestačí len zarobiť, ale treba ho aj živiť. Niektorí tomu hovoria - kŕmiť. Každý kvások musí byť nakŕmený po jeho odobratí a to minimálne 4 až 8 hodín pred jeho použitím. Dodržujte pritom zásadu, že každé kŕmenie kvásku múkou  a vodou je aspoň 40 percent váhy cesta, aby sa zachovala jeho správna konzistencia. No a ak sa rozhodnete nepoužívať kvások denne, v chladničke vám v uzavretej nádobe vydrží  bez prikrmovania až tri týždne. Pravidlá teda poznáme, ale Hana Michalčíková sa pýtala skúsenej Lenky Mančíkovej aj ináč.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoria mu kvások, alebo niekde aj kvas. Je to kolónia mikroorganizmov, ktorá sa živí základnými zložkami múky. Najviac im chutí škrob, čo je zložitý cukor. Už vieme, že počas procesu trávenia vzniká množstvo chemických látok. Kvasinky tvoria oxid uhličitý, ktorý kyprí, a laktobacily produkujúce kyselinu mliečnu, ktorá znižuje v hmote pH, a tým konzervuje a dodáva chuť. Kvások tvorí spoločenstvo aktívnych  jednobunkových organizmov, ktoré sa rozmnožujú, umierajú, ale tiež hodujú na múke. Ako dlho im to vydrží? Kým je čo jesť. Nuž aj takto trochu odborne a trochu poeticky sa dá hovoriť o kvásku.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľa z tých ľudí, ktorí podľahli kúzlu kvásku, už od tohto prírodného kypridla neodíde. Pečie s ním kváskový chlieb, ale aj bagety, vianočku, pizzu, rožky aj koláče. Výroba jedla pomocou kvásku je totiž zdrojom zdravej výživy. Už roky sa mu venuje aj skúsená pekárka Lenka Mančíková, blogerka a autorka knihy Kvások. Pretože rada skúša a pripravuje chlebík s kváskom z rôznych druhov múky aj pre ľudí s intoleranciami, aj dnes ju Hana Michalčíková požiadala o zopár rád na pečenie špaldového, prípadne bezlepkového chleba z ryžového kvásku.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naučili sme sa, že kvások je zdravšia alternatíva droždia. Aj to, že počas jeho vzniku prebieha pomalá fermentácia, ktorá je prospešná pre telo, keďže jej produktom sú probiotiká, bielkoviny a aminokyseliny, pričom mnohé z týchto látok si organizmus nedokáže vytvárať sám a musí ich prijímať z potravy. Aj takéto skúsenosti sústredila odborníčka na kváskovanie Lenka Mančíková do svojej knihy Kvások, kde je množstvo užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Najmä bezlepkové, ktorým dáva prednosť. Hana Michalčíková sa jej pýtala aj na ďalšie súvislosti s kváskom.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Lenka Mančíková o kvásku nielen píše, ona ho dokonale pozná a v záujme zdravia aj propaguje. Pretože chutný a kvalitný kvások je naozaj alchýmia. Vonia jemne kyslo a má bublinky. Je to živá substancia, takže citlivo reaguje na každú zmenu a preto je dôležité dodržiavať základné pravidlá a dávať si pozor na každý krok. A rovnako zdôrazňuje nebáť sa, skúšať piecť s kváskom ,aj zdravo experimentovať. Veď kváskový chlieb  je naše zdravé a tradičné jedlo.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame