Cesnak v kuchyni

Cesnak v kuchyni

Existuje legenda, podľa ktorej grécky historik a filozof Herodotus v 5. storočí napísal správu o tom, koľko cesnaku zjedli stavitelia slávnej Cheopsovej pyramídy. Egyptský faraón Chuvu  údajne tiež pri stavbe pyramídy dával otrokom cesnak, aby neochoreli. O priaznivých účinkoch cesnaku na zdravie človeka, dobre vedeli aj naši predkovi a dnes ich už nespochybňujú ani vedci. Cesnak si tento týždeň v Kulináriu zobrala na mušku Janka Bleyová a odborníčka na výživu - nutričná poradkyňa Janka Trebulová. Aj ona sa však najskôr vrátila do „cesnakovej minulosti".

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Znalci zdravia“ vedia, že jar  neohlasujú len prvé snežienky, ale aj vzácna rastlina, ktorá nielen chutí, ale dokáže zabojovať aj s jarnou únavou. Hovorím o medveďom cesnaku, ktorý aj v týchto dňoch môžete nazbierať vo voľnej prírode. A kde? To sa Janka Bleyová opýtala špecialistky na zdravú výživu a spoluautorky kuchárskej knihy pre chorých s poruchami trávenia Janky Trebulovej.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na rozdiel od iných druhov zeleniny, napríklad od paradajok, cesnak pôsobí nezničiteľne a odolne. Lenže aj cesnak má „svoje muchy“. Treba ho totiž správne skladovať, aby sa nestalo, že strúčiky  cesnaku v komore vydržia iba  pár dní, hoci by bez „ujmy na zdraví“  mohli vydržať niekoľko mesiacov. Ako teda skladovať  cesnak, opýtala sa Janka Bleyová odborníčky na výživu, Janky Trebulovej.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O pár mesiacov čakajú športovcov z celého sveta v Paríži olympijské hry. Spomínam ich zámerne, pretože aj oni  súvisia s rastlinou, ktorej sa tento týždeň venujeme v Kulináriu. Staroveké grécke olympijské hry boli totiž v znamení tzv. nahých športov. Ak sa vtedy grécki športovci,  chceli venovať napríklad kulturistike, jedli zeleninu a najmä cesnak. Ten sa používal nielen na liečenie chorôb,  ale aj na zvýšenie kondície.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame