Stravovanie počas teplých dní

Stravovanie počas teplých dní

Tento týždeň sa v Kulináriu správne naladíme na najteplejšie ročné obdobie, na leto. Okrem iného by sme do našich jedálnych lístkov mali zaradiť pestré a farebné plodiny.

Držať sa sezónnosti potravín je veľmi dôležité, pretože biorytmus človeka kopíruje prírodné a denné cykly. Ak to prenesieme do oblasti stravovania, tak si uvedomíme, že v zime nám chutí iný typ potravín ako v lete. Povedala Marcele Jedinákovej odborníčka na dietetiku Zuzana Hausová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V lete by sme mali jesť najľahšiu stravu v roku a mali by sme aj stravou telo ochladzovať. Odporúča sa menej soliť a soľ nahradiť kombináciou rias a morských plodov, ktoré nám dodajú potrebné minerály. Soľ totiž zadržiava vodu a ak je jej veľa, tak zahrieva, čo v lete nepotrebujeme.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hlavnou skupinou potravín, ktoré sú predurčené na letnú konzumáciu, je zelenina a ovocie. Čerstvé potraviny dopĺňajú aj telesné tekutiny, ktoré sa z tela vyplavujú pri potení. V lete by sme sa mali vyhnúť mastnej, dlho tepelne upravovanej strave a zahrievajúcim pokrmom. Ktoré druhy zeleniny a ovocia sú v lete najvhodnejšie?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o tom ako sa správne stravovať v teplom letnom období, no ale leto je aj čas grilovačiek a opekačiek a nič nevonia vábivejšie ako opekaná slanina, či kúsky marinovaného mäsa. Preto je dobré poznať termodynamické vlastnosti mäsa a tak si pripraviť vhodnejšie druhy mäsa a rýb.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa sme sa dozvedeli, ktoré potraviny je dobre zaradiť do jedálnička v letnom období. Dnes si povieme o vhodných nápojoch, pretože pitný režim je v lete minimálne rovnako dôležitý ako správne zvolené jedlo.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Okrem toho, že táto polievka je ochladzujúca, je aj očisťujúca a vhodná pre zmiernenie letných horúčav. Využime pribúdajúcu hojnosť a pestrosť čerstvých a farebných plodín aby sme sa správne naladili na najteplejšie obdobie v roku.

Autorka: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame