Jahody v našej kuchyni

Jahody v našej kuchyni

Majú nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad a patrí im dôležité miesto v kuchyni. Jahody patria medzi najobľúbenejšie a najrozšírenejšie plody v našich zemepisných šírkach. Majú dobrý účinok aj na naše zdravie, pretože sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok, sú plné antioxidantov. Mária Babinská sa zhovárala s Vojtom Artzom, prezidentom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Najskôr niečo z histórie.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešné jahody vznikli asi pred 250 rokmi. Dovtedy boli známe len lesné jahody, čiže s drobnými plodmi a veľmi aromatické. V súčasnosti registrujeme vyše 1000 známych veľkoplodých odrôd. Najvýznamnejší producentmi sú USA, Španielsko, Poľsko, Francúzsko, či Nemecko, ale aj Japonsko. Včera sme spomínali, že jahody nesmú chýbať na Wimbledone, je to tradícia. Ide o jahody so šľahačkou a sladké pusinky. Tentoraz sa pozrieme na to, ako zistíme ich kvalitu a ako ich správne uskladniť.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jahody sú vitamínovou bombou, majú šťavnatú chuť a lákavý vzhľad. Patria k celosvetovo najobľúbenejšiemu ovociu. Vo východných krajinách má jahoda prezývku ako „kráľovná ovocia“.

Aj keď sú u nás k dispozícii v obchodoch prakticky celoročne, vrchol sezóny trvá od mája do júla. Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ďalej sú to vitamíny skupiny A, B, E a K. Z minerálov mangán, draslík, horčík, vápnik, železo, kremík, meď, jód či zinok.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jahoda je červený, voňavý, vábivý plod v tvare srdca, ktorému sa nedá odolať. Pre mnohých je to najobľúbenejšie bobuľové ovocie. V ázijských krajinách má tiež titul „kráľovná ovocia“. Aj keď je k dispozícii prakticky celoročne, vrchol sezóny trvá od mája do júla. Práve vtedy sú jahody najchutnejšie, najsladšie a doslova plné zdravia - pretože ich máme priamo zo záhrady. Dnes sa dozviete viac o sušených, či lyofilizovaných jahodách.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sme ospevovali chutné a voňavé ovocie. Dnešné jahody vznikli asi pred 250 rokmi. Dovtedy boli známe len ako lesné jahody. Sú veľmi prospešné nášmu zdraviu, sú doslova vitamínovou bombou, bohatým zdrojom vitamínu C. Ďalej sú to vitamíny skupiny A, B, E a K. Z minerálov mangán, draslík, horčík, vápnik, železo, kremík, meď, jód či zinok. Môžeme si ich pripraviť na rôzne spôsoby. Mária Babinská nám v dnešnej časti, na záver dá aj recept na jednu dobrotu, bude to koláč.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame