Varenie zo zvyškov jedla

Varenie zo zvyškov jedla

Tento týždeň si pripravíme originálne a chutné špeciality z „potravinového odpadu“. Nehodíme totiž do koša zeleninu, ovocie, ktoré sme nespotrebovali alebo aj hotové jedlá, ktoré nám zostali. Tak napríklad čo si pripravíme zo zeleniny ktorú nestihneme spotrebovať? Beáta Repíková sa o tom rozpráva s lektorkou vzdelávania o jedle Anettou Vaculíkovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naše prababičky nikdy nevyhodili do koša to čo zostalo na stole. Na uchovávanie potravín používali nasoľovanie, konzervovanie, nakladanie, fermentovanie, sušenie a pod. Dnes sa mnohí k bezodpadovému vareniu hlásia. Ba dokonca nielenže vedia všetko v kuchyni využiť, ale aj nové chute vytvoriť. Dnes sa opýtame najskôr na to, ako si pripravíme krémové polievky ak nám zostane zelenina.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potravinový odpad je ekonomický, etický aj environmentálny problém. Riešenie má každý z nás, stačí ak vieme, ako variť bez odpadu. Čo chutí najmä našim deťom, prípadne maškrtníkom a čo im vieme pripraviť z ovocia, ktoré sme nespotrebovali?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dokonalé sýte zdravé jedlá si vieme pripraviť aj z toho čo nám v kuchyni zostalo a čo sme nespotrebovali. Stačí ak použijeme vňať zo zeleniny, alebo uvarené zemiaky či ryžu. Ako si poradíme s touto výzvou?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň využívame pri príprave jedál v kuchyni to čo nám zostalo z predchádzajúcich dní: uvarená ryža, zemiaky, zelenina či ovocie, ktoré nám už nevydržia do ďalšieho dňa. Ako využiť všetko čo sme nakúpili a pritom si pochutiť na tom čo si zo zvyškov jedál uvaríme? Dnes sa zameriame aj na mliečne výrobky a najskôr si všimneme dátum spotreby.

212406281139;REPIK kulinarium hocičoto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Množstvo sezónnych receptov a tipov ako neplytvať s potravinami nájdeme na webovej stránke Občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.

Autorka: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame