Oleje v našej kuchyni

Oleje v našej kuchyni

Na Slovensku dominujú dva druhy oleja - slnečnicový a repkový. Lenže ponuka v predajniach je oveľa širšia. Aj preto sa v tohto týždňovom Kulináriu budeme o olejoch rozprávať s odborníkom Stanislavom Šilhárom z Výskumného ústavu potravinárskeho. S Hanou Michalčíkovou si všímali oleje najvyhľadávanejšie.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V domácnosti si pri príprave jedál môžeme vyberať repkový, slnečnicový, olivový olej, ale kto má rád tradičnú chuť a často vypráža zostane zrejme pri masti. Repkový olej má najvyšší podiel Omega 3 mastných kyselín a niektorí ho kvôli peknej, sýtej farbe nazývajú aj „zlatý“. Jeho najväčším konkurentom je slnečnicový olej, ktorý možno používať pri teplote 240 stupňov a má porovnateľný obsah výživných látok. Tretím najpoužívanejším je olivový olej, ale je u nás ešte veľa stravníkov, ktorí preferujú masť. Ako sú na tom oleje pokiaľ ide o výživové hodnoty? Hana Michalčíková sa opýtala Stanislava Šilhára z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Myslím si, že ešte veľa vody pretečie v Dunaji, kým si osvojíme tradičný a jednoduchý   zvyk Grékov a Talianov namáčať si kúsky bieleho chleba do olivového oleja. Veľa sa hovorí aj o jeho zdravotných benefitoch. Včera sme si hovorili o výživových vlastnostiach oleja, dnes sa zameriame na najznámejšie kyseliny. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oleje pre zdravie, oleje pre krásu. Oleje, aby dýchalo telo, aj duša. Aj preto ich užívame, aj preto ich vyhľadávame. V obchodoch, na trhoviskách, v lekárňach, doma aj v cudzine. Aj dnes sa o nich rozpráva so Stanislavovom Šilhárom z Výskumného ústavu potravinárskeho, Hana Michalčíková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň sme hovorili o rôznych typoch olejov, ich vlastnostiach, kvalite, snažili sme sa vás tiež usmerniť v tom, ktorý typ oleja si vybrať na varenie, pečenie, smaženie, aj do šalátov. Upozornili sme tiež na to, že každý olej sa skladá z mastných kyselín, preto je dôležité poznať bod prepaľovania oleja. Zapamätať by sme si mali tiež aj to, že najstabilnejšie sú živočíšne tuky. Dnes si povieme o olejoch, ktoré voňajú a svoje miesto majú nie v kuchyni, ale výnimočne kúpeľni. Éterické oleje a balzamy boli známe už v starom Egypte. Lákajú však dodnes. Pokračuje Hana Michalčíková.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame