Spracovávanie mlieka, ako napovedá história, poznali naši predkovia ešte pred naším letopočtom. Medzi prvými, ktorí vychutnávali mliečne výrobky, boli obyvatelia ríše Sumerov, Babylónie či starého Egypta. Janka Bleyová a nutričná poradkyňa Janka Trebulová nás síce v Kulináriu, nezavedú do minulosti, ale v ponuke majú zaujímavé informácie o potravine, ktorá nás v celkom inej podobe sprevádza od narodenia. Ak chcete vedieť, o čom je reč započúvajte sa do ich rozhovoru.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. „Bez mučenia sa priznávam, že som začínajúca gazdinka a pri príprave obedov pre mňa a manžela, nie som schopná experimentovať. Vo včerajšom Kulináriu bola reč o rôznych kyslomliečnych výrobkoch. Mňa by však zaujímala odpoveď na otázku, súvisiacu s acidofilným mliekom.“ Toľko z obsahu telefonátu našej poslucháčky Danky. Jej otázku vzápätí pretlmočila Janka Bleyová odborníčke na výživu Janke Trebulovej.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Hovorí sa: Koľko ľudí - toľko chutí, ale aj keď odhliadneme od našich chuťových pohárikov, s jedlom súvisí aj iná jeho stránka. Čo je totiž pre niekoho zdraviu prospešná potravina, pre iného môže byť zdrojom rôznych zažívacích problémov. Táto rovnica platí aj v prípade jogurtov. Práve tie si dnes pod drobnohľad zobrala Janka Bleyová s nutričnou poradkyňou Jankou Trebulovou.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Človek údajne získava až 56 % svojej potreby vápnika z mlieka a z rôznych mliečnych výrobkov. Tie sú aj zdrojom širokého spektra vitamínov. Kyslomliečne výrobky na ktoré sa tento týždeň v Kulináriu zamerala Janka Bleyová s nutričnou poradkyňu Jankou Trebulovou vďaka obsahu kompletnej zmesi baktérií a kvasiniek, prispievajú k zdravej výžive nielen detí, ale aj zástupcov staršej generácie. Je teda jasné, že špecialistka na výživu nedá na kyslomliečne produkty dopustiť. A ako často by ich odporúčala konzumovať?
Štvrtok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.