Soľ nad zlato

Soľ nad zlato

Na soľ vlastne, ani keby sme chceli zabudnúť, nemôžeme. Má trvalé miesto v obľúbenej rozprávke - Soľ nad zlato, v prísloviach - Hádka je soli láska, alebo Soli, korenia a žartu iba po troche treba, a či Predal voly, kúpil soli. Soľ je naša najznámejšia korenina používaná v domácnosti. Predovšetkým pri príprave jedál, ale nie je to jej jediné použitie, vieme, že je to aj náš najdôležitejší konzervačný prostriedok. Ak by sme sa však na ňu pozreli aj trochu odborne, soľ je hovorové označenie pre minerál Halid. Viac vysvetlil Hane Michalčíkovej profesor Peter Šimko z Fakulty Chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O soli, hovoríme ako o pochutine, bez ktorej si jedlo nedokážeme vychutnať. Má vplyv na udržanie rovnováhy tekutín v bunkách. Pôsobí priaznivo na naše srdce, svaly, nervy a podporuje správne fungovanie obličiek. Ale pozor, aj so soľou opatrne. Denná dávka by mala predstavovať jednu kávovú lyžičku, teda päť gramov na osobu. Vo väčšom množstve už môže škodiť. Ale nie preto, že je rafinovaná. Na rozdiel od rafinovanej ženy je rafinovaná soľ jemná a príjemná potvrdil Hane Michalčíkovej profesor Peter Šimko z Fakulty Chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bežnom živote sa obyčajne stretávame s jemne zomletou soľou. Kuchári a gurmáni však dobre poznajú aj hrubozrnnú soľ. Soľ vyberajú podľa chuti, štruktúry, farby a vhodnosti. Veľkosť zrniečok tiež ovplyvňuje, ako sa slaná chuť správa k nášmu jazyku. Soľ s väčšou veľkosťou zŕn môže mať silnejšiu chuť a dlhšie pretrvať na jazyku. Aká je konečná podoba soli, závisí od stupňov mletia, vysvetlil Hane Michalčíkovej Peter Šimko z Fakulty Chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vieme, že soľ kedysi slúžila ako platidlo. Vyvažovala sa zlatom a žold bol vojakom z časti vydávaný vo vrecúškach so soľou. Soľ nechýbala v žiadnej domácnosti. Možno aj preto vzniklo okolo nej veľa povier.  Napríklad, ľudia verili, že rozsypaná soľ a vysypaná soľnička je predzvesťou hádok a nepríjemnosti v rodinnom kruhu.

Skupine ľudí, ktorí ju v strave potrebujú obmedziť, vyšli v ústrety potravinári v spolupráci s chemikmi. V obchodoch sa objavila tzv. „zdravá“ soľ. O akú soľ ide sa Hana Michalčíková pýtala Petra Šimka z Fakulty Chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po celý tento týždeň rozprávame v Kulináriu o soli, ktorá bola v minulosti dôležitou komoditou. Zachované soľné bane po celom svete to potvrdzujú. Baňa na kamennú soľ v poľskej Wieliczke patrí k najstarším, soľ sa tu ťažila od 13. storočia, o soľných baniach na Ukrajine v Solotvine vedeli už starí Rimania, no a v azerbajdžanskom údolí Araxes je najstaršia baňa na svete. Medzinárodný tím vedcov dokázal, že soľ sa tu ťažila už v druhej polovici piateho tisícročia pred naším letopočtom, takže je stará minimálne 6 500 rokov. Aj takéto zaujímavosti sú späté so soľou. Dnes však o nej budeme hovoriť z iného pohľadu. Hana Michalčíková sa doktorky Kataríny Babinskej z Lekárskej fakulty UK pýtala, ako môže soľ organizmu škodiť.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V poslednej časti tohto týždňového Kulinária sme sa venovali aj nebezpečenstvu, ktoré predstavuje vyššia konzumácia soli. Zapamätať si musíme jedno, soľ je potrebná, ale užívať ju musíme s mierou. No a že neslúži len na vnútorné použitie, dokladajú skúsenosti gazdiniek: soľ vie účinne vyčistiť napríklad šálku po káve, či čaji, boľavému krku pomôže slaný roztok zo štvrtiny lyžičky soli a pol šálky teplej vody a ak vás náhodou uštipne osa, tiež pomôže soľ – stačí miesto navlhčiť a posoliť.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame