Varíme so šéfkuchárom Andreom Enom

Varíme so šéfkuchárom Andreom Enom

Taliansky šéfkuchár Andrea Ena, ktorý bude držať varešku v ruke tento týždeň,  získal nedávno už po druhýkrát  výnimočné ocenenie. Jeho reštauráciu, ako jedinú na Slovensku,  ocenili v súťaži Top Pizza v Európe. Vieru Horákovú zaujímalo, čo pre neho tento úspech znamená.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, že sa pizza nachádza na užšom zozname obľúbených slovenských jedál nie je objavom. Pizza  je naozaj chutným jedlom. Je teplá, farebná a zvyčajne máme tú možnosť, vybrať si vlastné zloženie ingrediencií.

Často je tou najvhodnejšou voľbou takmer pri každej príležitosti, od víťazstva v športe až po zlomené srdce. Podľa čoho poznáme dobrú pizzu? Opýtala sa Viera Horáková majiteľa prestížneho ocenenia Top Pizza v Európe Andreu Enu.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pizza pochádza z Neapola. Bola hlavne jedlom chudobných, akýmsi rýchlym občerstvením, ktoré sa predávalo a jedlo vonku. Pouliční predavači hlasno vynukovali svoju chutnú špecialitu.

Dnes je pizza obľúbeným jedlom najmä mladých ľudí. Aby bola  výživná, musí sa pripraviť zo zdravých ingrediencií. Akú úlohu zohrávajú suroviny, pri jej príprave? Opýtala sa Viera Horáková Andreu Enu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa starého zvyku sa pizzové cesto sa rozkrúti a vyhodí do vzduchu. Ale nie je to len pre efekt. Pôsobením odstredivej sily sa cesto roztiahne do diskovitého tvaru s mierne vystupujúcim okrajom. A práve tento tvar je ideálny na pizzu! Ale dobrú pizzu nerobí len jej tvar, ale predovšetkým chuť. Len pre zaujímavosť, ako povedal Viere Horákovej  nositeľ prestížneho ocenenia Top pizza  v Európe Andrea Ena, v Európe je viac ako 300 000 pizzérii.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Viera Horáková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame