Čo by sme mali vedieť o vláknine?

Čo by sme mali vedieť o vláknine?

Nazdávam sa, že rozpoznať bavlnené vlákno, napríklad od silonového, bez problémov dokážu nielen dámy, ale nie raz i páni. Keďže sa však pohybujeme v Kulináriu a nie v textilnej fabrike, vlákna nahradíme pojmom vláknina. A tu už nemám taký jednoznačný názor, či každý z nás vie, čo to tá vláknina v stravovaní vlastne je. Aj to sa moja kolegyňa Janka Bleyová, pýtala odborníčky na výživu Janky Trebulovej.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

"Nech jedlo je tvojím liekom a liek nech je tvojím jedlom"! Napriek tomu, že túto vetu, dávno pred našim letopočtom vyslovil Hippokrates, platí dodnes. Aj to je dôvod prečo sa Janka Bleyová, so spoluautorkou kuchárskej knihy pre ľudí s chorými črevami, Jankou Trebulovou,  zhovára o význame vlákniny v našom jedálnom lístku. Podľa odborníkov by sme denne mali skonzumovať 25 až 30 gramov vlákniny. Moja kolegyňa však odborníčke položia aj túto, takmer „podpásovú otázku“.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vláknina - túto tému navrhla „rozpitvať v kulináriu“ nutričná poradkyňa a spoluautorka kuchárskych receptov pre pacientov so závažnými onkologickými diagnózami zažívacieho traktu Janka Trebulová. Prečo? Dôvod je prostý: v porovnaní s odporúčaným množstvom  prijatej vlákniny na deň je totiž toto množstvo na Slovensku, žalostne nízke. A v téme pokračuje Janka Bleyová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nutričná poradkyňa Janka Trebulová v predchádzajúcich častiach Kulinária už povedala, že vláknina je zložka potravy rastlinného pôvodu a má nezastupiteľnú úlohu pri bezproblémovom trávení. Zdá sa však, že jej benefity siahajú ešte ďalej. Janku Bleyovú totiž zaujímal aj ďalší rozmer vplyvu vlákniny na zdravie človeka.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Žijeme v dobe, kedy sa ľudia viac, ako v minulosti zaujímajú o to, čo si dávajú na tanier. Nie je totiž nijakým tajomstvom, že zdravé trávenie je azda jeden z najdôležitejších  predpokladov celkového zdravia človeka. Aj preto nezastupiteľný význam majú informácie a rady od odborníkov. Janka Bleyová preto oslovila nutričnú poradkyňu a stredoškolskú pedagogičku Janku Trebulovú, ktorá do tajov zdravej výživy, zasväcuje aj študentov strednej zdravotníckej školy v bratislavskej Petržalke.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viaceré choroby tráviaceho traktu neprichádzajú zo dňa na deň a ak patríte do početnej skupiny Slovákov, ktorí príliš nekonzumujú ovocie a najmä zeleninu, stále máte čas, napraviť to. Vlákninu, o ktorej bola tento týždeň reč, by ste do svojho jedálneho lístka mali zaradiť hneď, povedzme zjedením obyčajného jablka.

Autorka: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame