Tradičné aj netradičné typy na zaváranie

Tradičné aj netradičné typy na zaváranie

Slivky, hrušky, jablká, tekvice, paradajky, papriky. Zoznam jesenných produktov zo záhrady, ktorých životnosť môžeme predĺžiť tým, že ich skryjeme do zaváraninových pohárov je nesmierne dlhý a závisí aj na fantázii ľudí, čo s čím do nich pokombinujeme. Čo hovoríte napríklad na baranie rohy s hrozienkami? To je jeden z obľúbených zaváraninových receptov Andrey Brazovskej, ktorá vedie workshopy a kurzy varenia VAR a niektoré z nich sú venované aj zaváraniu. S Tatianou Šuškovou sa ale najskôr ozrejmili jednu vec.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaváranie, fermentácia, pasterizácia, nakladanie do octu, dunstovanie. Technologických termínov je pri uskladňovaní potravín viac než dosť. V dnešnom Kulináriu nám Tatiana Šušková a Andrea Brezovská z VAR vysvetlia, čo je zaváranie, pretože práve zaváranie je témou tohto týždňového Kulinária.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Príprava na zaváranie a samotné zaváranie nám často zaberie celý deň, ale výsledok vždy stojí za to. Mali by sme však dodržať niekoľko základných zásad, aby všetko dopadlo dobre.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pamätáte sa na nedeľný obed u babky? Kde sa pečené kuriatko podávalo s dusenou ryžou a sladkým kompótom. Najčastejšie marhuľovým alebo broskyňovým. Jesenné zaváranie všetkého, čo sa urodilo patrilo k rodinným tradíciám a mozaika skladačky  kompótov, uhoriek, čalamád, lekvárov na policiach v pivniciach či špajzách bola krásne pestrá. Dnes už nie je zaváranie kvôli náročnosti také obľúbené, ale tým, ktorým tento zvyk zostal alebo sa k nemu vrátili, prináša radosť a nové chute na stôl.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v Kulináriu rozprávali o zaváraní a dúfame, že sme mnohých z vás inšpirovali vrátiť sa k tomuto, síce časovo náročnejšiemu,ale zaujímavému spôsobu konzervovania potravín. Tatianu Šušková zaujímalo ako má postupovať začiatočník. Odpovedá Andrea Brezovská, ktorá vedie kurzy varenia a zavárania.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame