Viete, čo všetko môžeme získať z mlieka?

Viete, čo všetko môžeme získať z mlieka?

Na farmách chovatelia denne nadoja stovky litrov mlieka. Ako ho môžeme plnohodnotne využiť a spracovať? To zisťoval v „Gazdovstve u Zuzky“ na myjavských kopaniciach Miroslav Würfl. O jednotlivých druhoch mlieka mu najprv porozprávala farmárka Zuzana Kromerová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň mapujeme, čo všetko môžeme získať z mlieka a ako sa dá plnohodnotne spracovať. Miroslav Würfl to zisťoval na farme u Zuzany Kromerovej v obci Jablonka na myjavských kopaniciach.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka Vám predstavujeme gurmánske lahôdky, ktoré sa dajú získať z mlieka. Dnes to bude tvaroh. Tento jemný, mäkký, krémový alebo hrudkový biely syr po rokoch opäť získava na popularite, lebo má vysoký obsah bielkovín a nízky obsah sacharidov. Okrem toho pomáha kontrolovať chuť do jedla, poskytuje dôležité živiny, ako je fosfor, a dokonca aj niektoré probiotiká rovnako ako jogurt. O viacerých možnostiach spracovania a využitia tvarohu Miroslavovi Würflovi porozprávala farmárka z obce Jablonka v myjavskom okrese Zuzana Kromerová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Určite poznáte mliečne výrobky ako smotanu, žinčicu, kefír, jogurt alebo tvaroh. Ale vedeli ste, že z mlieka si môžete pripraviť aj falošnú tresku? Trochu prekvapený ostal aj Miroslav Würfl, keď nahrával „Kulinárium“ v „Gazdovstve u Zuzky“ na myjavských kopaniciach. Je to ďalšia gurmánska špecialita, ktorú poznajú spotrebitelia z trhov nielen v Myjave, ale už aj v Bratislave. Podrobnosti o jej vzniku mu vyrozprávala farmárka Zuzana Kromerová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň zisťujeme, aké lahôdky môžeme získať z mlieka, ako ho dokonale využiť a spracovať. Veď na našich farmách sa najčastejšie chovajú ovce, kravy, ale aj kozy. Vedeli ste, že kozie mlieko je ľahko stráviteľné vďaka menším časticiam tuku? Okrem viacerých vitamínov je bohaté na vápnik a obsahuje aj minerálne látky ako horčík, draslík a fosfor. O praktickom využití kozieho mlieka sa Miroslav Würfl v obci Jablonka neďaleko Myjavy rozprával s farmárkou Zuzanou  Kromerovou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Verím, že sme vás spoločne s farmárkou Zuzanou Kromerovou inšpirovali, a z mlieka si doma pripravíte smotanu, kefír alebo tvaroh. Naozaj to stojí za to.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame