V jeseni dozrieva množstvo plnohodnotných plodov a aj preto, že si na ne musíme počkať, môžeme povedať, že sú to superpotraviny, plné prospešných živín. Takou zeleninou je napríklad kel, ktorý máme dostupný od konca leta, celú zimu až do jari. Marcele Jedinákovej pár tipov ako ho chutne spracovať povedal súkromný kuchár a autor projektu Živá kuchyňa Ľuboš Mego.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Jeseň nám okrem krásnych farebných listov ponúka aj rôznorodú farebnosť v našich plodinách. Plnosťou chuti, sýtosťou farby a prospešnosťou pre naše zdravie sa pýši cvikla, o ktorej sa Marcela Jedináková rozpráva so súkromným kuchárom a autorom projektu Živá kuchyňa, Ľubošom Megom.
Utorok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tento týždeň vyberáme z jesenných plodov, ktoré aj vďaka tradícii a výživovej hodnote zostávajú stále na našich stoloch. Takou plodinou je aj buľvový zeler, ktorý je u nás aj napriek dlhej histórii, málo populárnou zeleninou.
O jeho výhodách a tipoch na úpravu sa Marcela Jedináková rozpráva so súkromným kuchárom a autorom projektu Živá kuchyňa, Ľubošom Megom.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Zázvor alebo po slovensky ďumbier je, najmä v jesennom období, veľmi obľúbenou plodinou, ktorá síce zo Slovenska nepochádza, ale konzumuje sa u nás už dlhé roky. O jeho využití v našej kuchyni sa Marcela Jedináková rozprávala so súkromným kuchárom a autorom projektu Živá kuchyňa, Ľubošom Megom.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V jeseni a v zime sú zvlášť populárne voňavé a zahrievajúce korenia - škorica, klinček, aníz a badián. Používame ich do perníkov alebo do receptov, ktoré chceme aby boli viac korenisté a výraznejšie ochutené. Marcele Jedinákovej o ich využití v kuchyni povedal súkromný kuchár a autor projektu Živá kuchyňa, Ľuboš Mego.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ďalším klasickým sviatočným nápojom je varené víno, do ktorého pridáme škoricu, klinčeky a badián, cukor a citrón. Necháme zovrieť a podávame.